A nemzeti bank csökkentette az alapkamatot

2015. augusztus 27., 17:17

Az Ukrán Nemzeti Bank vezetése augusztus 28-i hatállyal 30 százalékról 27 százalékra csökkentette az alapkamatot – jelentette az Ekonomicsna Pravda a jegybank közleménye nyomán.

„A szigorú pénz- és hitelpolitika, melyet az NBU folytat az utóbbi hat hónapban, jelentősen hozzájárult az inflációs és devalvációs várakozások csökkenéséhez, a valutapiac stabilizálódásához, és ennek következtében egy stabilan csökkenő inflációs trend kialakulásához” – áll a nemzeti bank közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy éves összehasonlításban a fogyasztói árak növekedése az egymást követő harmadik hónapban is lassult, havi összevetésben pedig júliusban deflációt tapasztaltak.

„A helyzet javulása a valutapiacon és az inflációs várakozások stabilizálódása elősegíti a betétek visszatérését a bankrendszerbe” – vélik az NBU-nál.

Ugyancsak megjegyzik, hogy a nemzeti bank a továbbiakban is a „dezinflációs trend” folytatódásával számol annak köszönhetően, hogy viszonylag stabil a valutapiac, befejeződött a közüzemi tarifák emelésének fő hulláma, miközben a fogyasztói kereslet feléledése meglehetősen lassú.

Tekintettel az inflációs kockázatok csökkenésére az NBU vezetése lehetségesnek tartja a pénz- és hitelpolitika enyhítését összhangban az éves szintű infláció csökkenésének prognosztizált ütemével – áll a közleményben.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)