Kárpátalján a Csillag születik sztárja

Nagy Anikó és Mészáros János Elek koncertsorozata

2015. szeptember 2., 09:34 , 764. szám

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) szervezésében 9 községben került sor előadásra. Különleges zenei élményben lehetett része azoknak a kaszonyi, zápszonyi, beregújfalui, badalói, gáti, guti, jánosi, benei és kígyósi zenekedvelőknek, akik ellátogattak két csodálatos énekes, Mészáros János Elek és Nagy Anikó, főleg református templomokban adott koncertjeinek egyikre. A művészek Isten adta tehetségük segítségével igyekeztek erősíteni hallgatóságuk hitét és hazájuk iránti szeretetét. Különösen nagy szeretettel fogadta a közönség a művészeket a Tisza-parti Badalóban, Nagy Anikó szülőfalujában, a református templomban, ahol lapunk tudósítója is jelen volt.

A vendégeket Sápi Zsolt badalói református lelkész köszöntötte, majd Mészáros János Elek, aki megnyerte 2012-ben a Csillag születik televíziós tehetségkutató versenyt, bemutatkozott a helyi közönségnek. A Simándy-díjas tenor máig szülőfalujába, Alcsútdobozon él, az Alcsúti Református Egyházközség presbitere már 25 éve, agrármérnök és talajtani szakmérnök, Székesfehérváron, a Fejér Megyei Földhivatalban dolgozik.

Arra a kérdésre, hogy mit keres egy református presbiter egy televíziós tehetségkutató versenyen, 4-5 évvel ezelőtt János – saját bevallása szerint – maga is azt válaszolta volna, hogy semmi keresnivalója ott. Ma már úgy gondolja: „Az Isten dicsőségét.” Ugyanis a győzelem óriási ismertséget hozott neki, és azóta a Kárpát-medencében az Isten eszközeként számos helyen koncertezhetett. A csodálatos hangú tenor mindennél fontosabbnak tartja a gyökereinkhez való ragaszkodást, amelyek az Istenhez, nemzetünkhöz, anyanyelvünkhöz,  magyar kultúránkhoz és református hitünkhöz kötnek bennünket. A bemutatkozást követően elénekelte Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékából Bagó dalát, amellyel belopta magát az egész ország szívébe.

Nagy Anikónak, az Ungvári Filharmónia énekesnőjének nem is kellett bemutatkoznia Badalóban, hisz a beregszászi járási faluban töltötte gyermekéveit. A számos díjjal elismert művésznő meghatottan mesélt gyermekkori emlékeiről, amikor nagymamájával járt a badalói református templomba.

A koncert során opera- és operettrészleteket, magyar nótákat, ismert filmzenéket, nemzeti dalokat adtak elő. A bensőséges hangulatú templomi koncert végén a közönség és a művészek együtt énekelték Az Úr csodásan működik kezdetű református éneket és nemzeti himnuszunkat. A koncert után sokan beszélgettek még a templomajtóban a művészekkel, akik munkatársunk kérdéseire is válaszoltak. (Mészáros János Elekkel készült rövid interjúnkat iit olvashatják.)

A koncertsorozatért, a fennkölt hangulatú estékért Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke mondott köszönetet az előadóknak. Mindegyik dal kicsit szíven ütött minket, hisz azokat a sorskérdéseket vetették fel, melyek leginkább érintik ma a kárpátaljai magyarságot: az elvándorlást, a szülőföld szeretetét, az anyanyelv védelmét, kultúránk, gyökereink megtartását és hitünk megerősítését. Mészáros János Elek meggyőző szavaival tette még nyomatékosabbá, hogy ezek nélkül nincs haza, nemzet, közösség. A templomok karzatain, padjaiban ülők közül sokan könnyezve hallgatták a dalokat és a hozzájuk szólókat.

Badó Zsolt