Segített a holland Metadidomi Alapítvány

Megújult a nagydobronyi idősotthon

2015. szeptember 2., 09:41 , 764. szám

Jacob Koppenaal, a Stichting Metadidomi Foundation nevű holland segélyszervezet ukrajnai projektjének vezetője huszonkét évvel ezelőtt, 1993 januárjában járt először Kárpátalján, azóta az alapítvány hollandiai támogatóinak köszönhetően nagyon sokat tudott az itt élő embereknek segíteni. Augusztus 27-én ünnepélyes keretek között adták át Nagydobronyban az alapítváy támogatásával felújított öregotthonnak, palliatív kórházi osztálynak és mentőállomásnak helyet adó épületet.

Korábban Jacob Koppenaal és az alapítvány támogatásával épült fel a nagy­dobronyi gyermekotthon, a református öregotthon, több templom és más létesítmény. Sok-sok kamionnyi adománnyal, anyagi forrásokkal is tudta segíteni az itteni rászorulókat. Nagyon büszke arra, hogy egyszer sikerült behoznia 12 tonnányi, magyar és orosz nyelvű Bibliát, amelyeket itt szétosztottak.

2012-ben járt az Ungvári Járási Közigazgatási Hivatal Szociális Osztálya által fenntartott nagydobronyi öregek otthonának, valamint a palliatív kórháznak és mentőállomásnak helyet adó épületben, akkor döntötte el, hogy hollandiai kapcsolatait megmozgatva felújíttatja a lehangolóan elhanyagolt állapotban lévő épületet. A 2013 tavaszán elkezdett munkát állandó kárpátaljai munkatársa, Bátori József, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-es képviselője irányította, akinek a vezetésével kicserélték az ablakokat és ajtókat, a padlót, új, akadálymentes bejáratokat alakítottak ki. Teljesen felújították az épületet belülről és kívülről is, a falakra hőszigetelő réteg került. Teljesen megújult az intézmény konyhája is, ahol a berendezés teljes cseréjére is sor került. Kijavították az esővízcsatornákat, még több lefolyót tettek fel és az udvaron is végrehajtottak egy tereprendezést.

Az avatóünnepségre Jacob Koppenaal magával hozta feleségét és Gizella nevű lányát is. Az ünnepségen megjelentek az intézmények dolgozói mellett megyei és járási vezetők, valamint Szilvási Zoltán, Nagydobrony polgármestere, Katkó László, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, valamint az építők, akik a munkát elvégezték.

Az avatóünnepség résztvevőit Ivan Homovics, az Ungvári Járási Szociális Központ igazgatója, köszöntötte, és bemutatta a megjelent vendégeket. Jacob Koppenaal angol nyelvű beszédét Bátori József fordította magyar és ukrán nyelvre, melyben a holland segélyszervezeti munkatárs hálát adott Istennek és köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatásukkal vagy munkájukkal hozzájárultak az épület felújításához.

Jacob Koppenaal Fegyir Apsajtól, a Kárpátaljai Megyei Szociális Védelmi Főosztály Munka- és Foglalkoztatásügyi Osztályának vezetőjétől átvehette a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elismerő oklevelét. Gratulált neki Anatolij Szinyisin, az Ungvári Járási Közigazgatási Hivatal vezetője és Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke is, akiktől ugyancsak elismerő oklevelet vehetett át. A Metadidomi Alapítvány segítségét az állami vezetők nagyra értékelték, és köszönetet mondtak a hollandiai támogatóknak.

Ráti Zsuzsanna főnővértől megtudtuk, hogy az összesen 22 munkatársat foglalkoztató öregotthon 20 ággyal, a palliatív kórházi osztály pedig 12 ággyal működik. Jelenleg 14 idős ember van a két intézményben.

Koppenaal úr végül különböző színű holland tulipánhagymákat és három fényképtablót ajándékozott az intézménynek, amelyek a felújítás előtt állapotot, a felújítás menetét és a megújult épületet mutatják be.

dózsa