A rühesség

2015. szeptember 9., 09:48 , 765. szám

A szeptemberi tanévkezdést követően „nagyüzem” indul be a bőr- és nemibeteg-gondozókban, mivel az iskoláskorú gyermekek, akik a nyári vakáció alatt nem voltak rendszeres egészségügyi felügyelet alatt, és különböző bőrbetegségek kórokozói, terjesztői által megfertőződhettek, az iskolakezdés után átadhatják a fertőzéseket egészséges diáktársaiknak. A bőrbetegségek egyik legkellemetlenebbike a rühesség, mellyel természetesen nemcsak az iskolás- és óvodáskorú gyerekek fertőződhetnek meg, hanem bárki más is, ám mivel a tanév kezdetekor megemelkedik az esetek száma, indokolt foglalkoznunk e kellemetlen kórral.

– A rühesség fertőző betegség, mely azt követően lép fel, hogy rühatka kerül az ember bőrére – indítja beszélgetésünket dr. Pauk Vladimir, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosa. – A bőr felszínén a hím atka, miután megtermékenyíti a nőstényt, elpusztul. A megtermékenyített nőstény viszont befúrja magát a bőr irharétegébe, majd a mélyebb rétegekbe, és párhuzamos járatokat készít ott, be- és kimeneteli nyílásokkal, mivel neki is, illetve a lerakott tojásokból kikelő kis parazitáknak is oxigénre van szükségük, anélkül ugyanis elpusztulnak. A járatok és a nyílások egymástól 5-7 mm-re helyezkednek el, s a nőstények naponta 1 mm-nyi szakaszt ásnak a bőrbe.

A tojások lerakása után, 14-15 napon belül kikelnek az új élősködőnemzedék tagjai, s az atkák – plusz14 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten – még a bőrből való eltávolításuk után is, általában öt napig, de megesik, hogy két hétig életképesek maradnak. A bőrfelületen pedig kedvenc tartózkodási helyeik közé tartoznak a kéz ujjai közötti részek, az alkarok, a combok belső oldalai, az ágyék, valamint – tipikusan a férfiak esetében – a nemi szervek.

– Milyen tünetekkel jár együtt a rühesség?

– Első helyen szólnék az erős viszketegségről, mely az esti órákban szokott intenzívebbé válni, gyakorta félórával a lefekvés után, amikorra már bemelegszik az ágy. Emellett 1-2 mm átmérőjű, vöröses, pirosas kiütések jelennek meg a bőrön (nemcsak az atkák kedvelt tartózkodási helyein, hanem bárhol másutt is feltűnhetnek), melyek egymástól 5-6 mm-re húzódó, párhuzamos sorokban helyezkednek el. Ha pedig elvakarják az erősen viszkető kiütéseket, több centiméter hosszú sebek keletkeznek, melyek továbbra is intenzíven viszketnek.

Amennyiben nem kezelik idejében a kórt, vagy a beteg nem kap megfelelő terápiát, szövődmények alakulhatnak ki, így pioderma, mely intenzíven terjedő gennyes kiütésekkel jár együtt, vagy szőrtüszőgyulladás léphet fel, s nem ritkán gennyel teli üregek képződnek a bőr alatt, míg ritkább esetekben begyulladhatnak a nyirokmirigyek.

– Milyen kezelést alkalmaznak a betegség megszüntetése érdekében?

– Antiparazitális gyógyszereket használunk, melyekkel spray-k esetében be kell fújni, krémek és oldatok esetében pedig – a fej kivételével – be kell kenni az egész testet. A terápia a választott gyógyszerektől függően egy–öt napig tart. A spray-k a leghatékonyabb készítmények, melyekkel elegendő egy nap leforgása alatt kétszer befújni a testet, hogy megszüntessük a kórt. Krémekkel, illetve oldatokkal pedig két–öt napon át, napi két alkalommal kell bekenni a testet. Ajánljuk a betegeknek, hogy a kezelés előtt zuhanyozzanak le meleg vízzel, ám a terápia ideje alatt már tilos mind a zuhanyozás, mind a fürdés, csak a kezet és az arcot szabad megmosni, mosakodás után pedig ismételten le kell kezelni a fertőzött bőrfelületet.

A páciensek családtagjait megelőző kezelésben részesítjük, mely spray-k használatakor egy napig tart, míg ha kenőcsökkel, oldatokkal kenik be a testet, akkor három napot vesz igénybe.

– Hogyan lehet megelőzni a rühesség kialakulását?

– A beteget el kell különíteni, nehogy megfertőzze az egészségeseket. A gyermekintézmények egészségügyi nővéreinek rendszeresen ellenőrizniük kell az óvodásokat, az iskolásokat, és megfigyelés alá kell vonniuk azokat a gyerekeket, akik érintkeztek fertőzött társaikkal. Természetesen arra is rá kell szoktatni a gyermekeket, hogy gyakran mossanak kezet szappannal vagy fertőtlenítőszerrel, a fedetlen testrészeket pedig ne vakarják mosdatlan kézzel. A személyi higiénia betartásával meg lehet előzni a megfertőződést.

Lajos Mihály