Az Újjászületés az áttelepültek választási részvételének megoldását sürgeti

2015. szeptember 10., 17:10

Az Újjászületés (Vidrodzsennya) párt számára elvi kérdés megakadályozni az áttelepültek diszkriminációját és biztosítani részételüket a 2015. október 25-i helyhatósági választásokon, s nem az a lényeg, hogy melyiket tűzi napirendjére a parlament az e tárgyban benyújtott törvénytervezetek közül – jelentette be Volodimir Pilipenko, a párt elnökének első helyettese sajtótájékoztatóján, melyről az UNIAN hírügynökség számolt be csütörtökön.

„Jelen helyzet szerint a Legfelsőbb Tanácsban már három törvénytervezetet jegyeztek be, amelyek megnyithatják a szavazás lehetőségét az ideiglenesen áthelyezett személyek számára és megoldhatják a kialakult jogi ellentmondást. … Az Újjászületés párt ragaszkodni fog hozzá, hogy a parlamentben bejegyzett, az áttelepültek szavazására vonatkozó mindhárom törvényi kezdeményezés napirendre kerüljön – közölte Pilipenko hozzátéve: élve a lehetőséggel petíciót nyújtanak be e témában az ukrán elnökhöz.

A politikus ismertette továbbá pártjának a Központi Választási Bizottsághoz (CVK) eljuttatott beadványára érkezett választ:

„Elmondható, hogy a Központi Választási Bizottság kivonta magát e probléma megoldásából. Válaszuk szövegéből kitűnik, hogy az áttelepültek csak a harci cselekmények befejeződése után, s csak a saját hivatalos bejelentési helyük szerint vehetnek részt a szavazásban. A CVK hangsúlyozta, hogy nem jogosult törvényalkotást kezdeményezni, ezért azt javasolja, hogy a Legfelsőbb Tanácsban oldják meg ezt a problémát” – jelezte Volodimir Pilipenko.

Elmondása szerint a párt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) helyi irodájához is eljuttatta beadványát, ahol jelezték, hogy továbbították azt a szervezet varsói központjába.

(unian.ua/Kárpátalja)