Merénylet készült Avakov ellen

2015. szeptember 12., 14:36

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint a Szlobozsanscsina zászlóalj parancsnoka egyike volt azon csoport szervezőinek, amely Arszen Avakov belügyminiszter életére tört – jelentette pénteken este az Ukrajinszka Pravda az SZBU sajtószolgálatára hivatkozva.

„Az SZBU a Legfőbb Katonai Ügyészséggel karöltve megelőzte a belügyminiszter meggyilkolását, s egy sor további bérgyilkosságot Kijevben és Harkivban” – közölték a titkosszolgálatnál.

„A rendfenntartó erők akciója nyomán sikerült leleplezni azt a bűnözői csoportot, amely a rendőrség magas rangú vezetőinek, egy parlamenti képviselőnek, önkénteseknek és üzletembereknek a meggyilkolását tervezte. Harkivban ma (azaz pénteken – a szerk.) elfogták a csoport egyik szervezőjét, a Szlobozsanscsina zászlóalj parancsnokát” – derül ki a tájékoztatásból.

Az ügyben folyik a nyomozás, házkutatást végeztek a gyanúsított lakóhelyén és egységének körletében.

Az UNIAN jól értesült ügyészségi forrásokból úgy tudja, hogy őrizetbe vették a rendőrség egy századosát, a csoport egy további tagját pedig körözik. A hírügynökség forrása elmondta, hogy Avakov mellett Andrij Bileckij parlamenti képviselőnek, az Azov zászlóalj parancsnokának meggyilkolását is tervezték.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Szlobozsanscsina parancsnoka A katonai szolgálatért érdeméremmel kitüntetett Andrij Janholenko. A Szlobozsanscsina zászlóaljat 2014 áprilisában hozták létre, részt vett a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben (ATO).

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)