Együttműködés a magyarországi polgárőrszövetséggel

2015. szeptember 16., 11:12 , 766. szám

Szeptember 10-én Kárpátaljára érkezett dr. Túrósi András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke és a szövetség delegációja, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőivel tárgyaljon az anyaországi és a kárpátaljai polgárőrszervezetek jövőbeni együttműködéséről. A tanácskozáson részt vett dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Barta József a KMKSZ alelnöke,  Mester András, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára. A tárgyaláson jelen voltak még az ungvári és beregszászi magyar konzulátusok képviselői, Szalipszki Endre beregszászi főkonzul, Vida László és dr. Trieb Gergely konzulok.

A tárgyaló felek úgy gondolták, hogy az áprilisban sorra került nyíregyházi találkozó után (lapunkban már korábban olvashattak erről) Kárpátalján is sort kellett keríteni egy megbeszélésre, amelyen a két szervezet megbeszélheti az együttműködés feltételeit, kapcsolatuk elmélyítését.

Korábban a KMKSZ azzal a kéréssel fordult az OPSZ-hez, hogy a kárpátaljai polgárőrségeket a lehetőségekhez mérten segítsék a működésükhöz szükséges eszközökkel, amire most, a kormány által legutóbb elfogadott pályázati döntés alapján lehetőség is nyílt. A kormányzati döntés olyan eszközbeli támogatást biztosít helyi polgárőrök számára, amely a közeljövőben jelentősen megkönnyíti és sikeresebbé teheti munkájukat, és amelyre minden polgárőrnek szüksége van (pl. láthatósági mellény, walkie-talkie adóvevők, lámpák).

A szükséges eszközök igény­lése mellett a tárgyaláson a felek megállapodtak közös polgárőrképző alkalmak megszervezésében, amelyek során a magyarországi polgárőrök megosztják tapasztalataikat a kárpátaljai polgárőrökkel. A képzések segítségével a polgárőrök elsajátíthatják majd a működésükhöz szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat, megtanulhatják feladatkörük részleteit, hogyanjait. Elsajátítják majd a járőrözés, forgalomirányítás, elsősegélynyújtás, vagy a betörőkkel és egyéb rendbontó elemekkel szembeni eljárás módjait, feltételeit. Mester András, aki a két polgárőrszervezet közötti „összekötő” szerepét vállalta magára, lapunknak elmondta, hogy a későbbiekben a képzések – amelyek mind Kárpátalján, mind pedig Magyarországon is megrendezésre kerülnek majd – nemcsak a magyarországi és helyi polgárőrség vezetőinek szólnak majd, hanem a polgárőröknek is. Elmondása szerint szükséges egyeztetni a magyarországi és ukrajnai törvényeket is, így az alkalmakon részt vesznek majd az ukrán rendőrség szakemberei is. A rendvédelem szakemberei most is segítik a kárpátaljai polgárőröket azzal, hogy egy-egy alkalommal rövid tájékoztatót tartanak a különböző feladatok elvégzésének módjával kapcsolatban, de ez nem elég. Sokkal hatékonyabbak a tájékoztatók, ha azt egy többnapos, pontos részletekbe menő képzés keretébe helyezik a szakértők – vélekedett Mester András.

A megállapodással olyan polgárőrképző folyamat indul be, amely elősegíti a kárpátaljai polgárőrök hatékonyságának növelését, munkájuk minőségbeli előrelépését. A fent említett képzések segítségével a polgárőrök közvetlenül szemügyre vehetik majd, hogyan végzi munkáját egy már jól működő magyarországi polgárőrség.

A találkozó végén dr. Túrósi András, az OPSZ elnöke ünnepélyesen átadta az ez év júniusában Gyenesdiáson megrendezésre került Országos Polgárőr Ifjúsági Táborban részt vett és ott a polgárőr-járőr versenyen első helyezést elért kárpátaljai csapatnak az őket megillető elismerő oklevelet, illetve a fejenként 30 ezer forint összegű pénzdíjat.

rsz