A legjobb filmek szinte önmagukat választották ki

XVII. Szülőföldem szép határa... fesztivál

2015. szeptember 16., 09:39 , 766. szám

Tizenhetedik alkalommal – nem kizárt, hogy ezúttal utoljára – rendezték meg Kárpátalján a Szülőföldem szép határa... elnevezésű nemzetközi kisebbségi televíziós és rádiós fesztivált Kárpátalján. A háromnapos rendezvényre ezúttal hat országból 71 televíziós, valamint 42 rádiós anyaggal pályáztak az alkotók. A rendezvény célja, hogy olyan kisebbségi televíziós és rádiós programokat támogassanak, amelyek a nemzeti kisebbségek életét, hagyományait és történelmét igyekszik magas szakmai színvonalon bemutatni.

A Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság hagyományos fesztiválját – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is magyarországi, egész pontosan az MTVA támogatásával tudta csak megszervezni. Valójában az ukrajnai regionális televízió- és rádiótársaságok jövője is bizonytalan, hisz a tervek szerint november 16-tól felszámolják őket, beolvasztva egy központi ukrán közszolgálati televízióba. De a bizonytalan jövő és háborús helyzet ellenére is megszervezték a fesztivált, ahol a korábbi éveknél is színvonalasabb versenyműsorokat láthatott és hallhatott a nemzetközi zsűri.

Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Állami Megyei Tv- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese, az MTVA Kós Károly Kollégiumának kárpátaljai régiófelelőse a Kárpátaljának elmondta: „Sokat dilemmáztunk már tavaly is az ukrajnai helyzetre való tekintettel – amikor keleten kárpátaljaiak is halnak meg –, akkor nekünk szabad-e fesztiválokat szervezni. De szakmai szempontból a válasz egyértelmű: igen. Ugyanez volt a véleménye a magyarországi MTVA-s kollégáknak is, akik a tavalyi évhez hasonlóan azt mondták, hogy ha nincs pénzünk, ők támogatják a konferencia megszervezését. A jelenlegi helyzetben, amikor bizonytalan a munkatársaink jövője, lelkileg nehéz volt, de öröm volt megszervezni. A díjátadó ünnepség végén, amikor azt mondta Vitalij Mescserjakov vezérigazgató, hogy jövőre találkozunk, sokáig törte a fejét, hogy ezt most mondja-e vagy ne. Én azt mondtam neki, hogy mondja nyugodtan, mert ha nem lesz kárpátaljai televízió, akkor még mindig lesznek itt olyan szervezetek, amelyek a támogatásával minden bizonnyal meg tudjuk a fesztivált szervezni. Ez a fesztivál azokról szól, akiknek a munkái nap mint nap megjelennek a tévék képernyőjén, elhangzanak a rádiókban, és maximum egy feliratban vagy egy rövid mondatban jelenik meg a nevük, hogy operatőr ez, riporter az. Nagyon értékes munkát végeznek, sokszor nagyon magas szakmai színvonalon, érdemes rájuk figyelni külön is. Az idén bevezettünk egy új kategóriát, ez a Szülőföldem, amelyben az ukrán kollégák sokkal inkább otthon érezték magukat. Nagyon sok munka jelent meg a keleti eseményekről, és jól, szívhez szólóan feldolgozva, nem pátoszosan. Persze, voltak olyan munkák is. A díjazottak között vannak a donyecki televízió fiatal kramatorszki alkotói is, akik ugyancsak nagyot alkottak.

Tizenegy országot hívtunk meg, a versenyben hat ország vett részt. Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Magyarországról is beneveztek kollégák. Németországból, a Brandenburgi Rádióból jött Krisztina Seiler, aki mesterkurzust tartott arról, hogy hogyan készülnek náluk a rádióműsorok. A svéd kollégák előadást tartottak az ASTRA műholdat üzemeltető vállalatukról. Exkluzív jogunk volt a Balazsérról szóló, Oleszja Kordonec által készített film bemutatására. Ez nagyon érdekes, egy Beregszász és Balazsér között közlekedő buszjáraton keresztül bemutatja az ukrajnai valóságot. Hála a szponzoroknak, most a konferencia résztvevői számára utakat is tudtuk szervezni Kárpátalján.

Havasi János, az MTVA kabinetfőnökének helyettese, a nemzetközi televíziós zsűri elnöke hangsúlyozta: „Természetesen az idei fesztivál tematikáját is befolyásolta a háború. Nemzetiségek, népek szenvedik meg azt a harcot, amit politikusok indítanak a fejük fölött. A filmek ezt tükrözték, de voltak közöttük nagyon szép, humánus alkotások. Mi szigorúan a minőség alapján igyekeztünk kiválasztani azt, ami ebben a kaotikus helyzetben az emberit mutatta meg. El kell mondanom, hogy hetvenegy filmet nem lehet két nap alatt végignézni, ahol unalmasak voltak, belepörgettünk. Ugyanakkor a legjobb filmek annyira jók, hogy kénytelenek voltunk őket végignézni, tehát szinte önmagukat választották ki.”

Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió intendánsa volt a rádiós zsűri elnöke, kérdésünkre válaszolva elmondta: „Sokkoló volt, hogy az ukrán rádiós kollégák milyen sok műsort küldtek el annak apropóján, hogy milyen sajnálatos események történtek itt, Ukrajnában az elmúlt hónapok során. Egészen döbbenetes történetekkel találkoztunk, például a krími tartárok meneküléséről. Ezek szomorú dolgok voltak, de mindig tanulunk is itt, én például nem gondoltam, hogy csehek élnek Kijev környékén.

Egy rádióműsor akkor jó, ha leköti az emberek figyelmét, ha sokhangú, ha színes, ha meghökkentő dolgok vannak benne. A díjazottak közül nekem nagyon tetszett a vajdasági kolléganő története, amely arról szól, hogy Szerbiában hogyan él egy magyar és egy szlovák ember. A fődíjas ukrán kolléga műve nekem azért tetszett, mert abban volt történet, egy krími tatár férfi és egy gagauz katona találkozásáról szól, a második világháború idején, akik egymást megismerve fedezik fel a népeik közötti rokonságot.

A fesztivál fődíját, az Arany havasi gyopárt az Ez volt a sorsom című dokumentumfilm kapta. Hernády Zsolt és László Gábor alkotása Kápolnapuszta, az elnéptelenedett sváb szellemfalu történetét dolgozza fel. A település teljes férfilakosságát kivégezte a bevonuló szovjet hadsereg, a túlélők nagy részét pedig a háború után származásuk miatt kitelepítették.

A legjobb operatőri munkáért járó díjban Szél Zsolt részesült A csendes Dunánál című dokumentumfilm képi világáért. A rádióműsorok kategóriájában a legjobb zenei rendezés díját Vasvári Annamáriának, a Magyar Rádió munkatársának az alkotása nyerte el.

A XVII. Szülőföldem szép határa... nemzetközi kisebbségi televíziós és rádiós fesztivál díjazottjai:

A televíziós műsorok kategóriában: I. díj: Ez volt a sorsom… MTVA, Magyarország. Szerkesztő, riporter: Hernády Zsolt, rendező, operatőr, vágó: László Gábor; II. díj: Februári hó nyomában… „VINTERA” Vinnicai Megyei Állami RTV, Ukrajna. Szerkesztő: Szvitlana Malik, operatőr: Rosztyiszlav Makogon, vágó: Katerina Kiriljuk; III. díj: Határhegy. JASI RTV, Románia. Szerkesztő: Ralika Afiene, operatőr: Adrian Butnaru, vágó: Marian Bukur. A zsűri különdíjai: Televíziós alkotások: A legjobb szerkesztői alkotás: A luganszki területek felszabadultak. Liszicsanszk. Luganszki Megyei Állami RTV, Ukrajna. Szerkesztő: Olekszandr Seleszt. A legjobb rendezői díj: Julia Toderjan A falum, mint a nép sírása. Csernyivci Megyei Állami RTV, Ukrajna. A legjobb operatőri díj: Szél Zsolt A csendes Dunánál. MTVA, Magyarország. A legjobb hangmérnöki díj: A béke harcosai. Rusztam Hamrajev. Volinyi Megyei Állami RTV, Ukrajna.  A legjobb zenei szerkesztői díj: Ljubov Kolyova, Jubileumi koncert. Szlovák RTV, Kassai Stúdió, Szlovákia. Közönségdíj: Kiszácsi népi ruhák. Szerkesztő: Szvitlana Szurova, Vajdasági RTV, Szerbia.

Rádiós műsorok: I. díj: Isteni sugallat. Odesszai Megyei Állami RTV, Ukrajna. Szerkesztő: Vitalij Boskov; II. díj: Deta sváb imája. Temesvári Rádió, Románia. Szerkesztő: Asztrid Vejc; III. díj: Vegyesházasság. Vajdasági RTV, Újvidéki Rádió, Szerbia. Szerkesztő: Rita Trifkovics. A zsűri különdíjai:  A legjobb szerkesztői alkotás: Voliny. Tavriai rapszódia. Volinyi Megyei Állami RTV, Ukrajna. Szerkesztő: Olga Saruta. A legjobb rendezői díj: Mártír vőlegény. Csernyivci Megyei Állami RTV, Ukrajna. Szerkesztő: Romeo Krecsun. A legjobb hangmérnöki díj: Forrás a szomjasoknak. Zsitomiri Megyei Állami RTV, Ukrajna. Szerkesztő: Olena Korzs. A legjobb zenei szerkesztői díj: Népzene határok nélkül. MTVA, Magyarország. Szerkesztő: Vasvári Annamária. Közönségdíj: Udvar a Kárpátokban. Berlini Rádió, Brandenburg, Németország.

Badó Zsolt