Tizedszázaléknyit javított a gazdaság visszaesésén a Derzssztat

2015. szeptember 19., 14:28

Ukrajna gazdasága a II. negyedévben 14,7 százalék helyett csupán 14,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest – pontosított legújabb jelentésében az Állami Statisztikai Szolgálat (Derzssztat) a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának jelentése szerint.

A Derzssztat augusztusban még 14,7 százalékra becsülte a második negyedévi visszaesés mértékét. A hivatal adatai szerint az I. negyedévben az ukrán GDP 17,2 százalékkal csökkent.

A Dzerkalo Tizsnya felhívja a figyelmet, hogy a Derzssztat az ukrán gazdaság teljesítményére vonatkozó adatok számításakor nem veszi tekintetbe az ideiglenesen megszállt Krím Autonóm Köztársaság, Szevasztopol város és a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet övezetének adatait.

Az ukrán kormány, valamint a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank, valamint a Világbank nyár elején éves szinten 9 százalékra rontották az ukrán GDP visszaesésére vonatkozó előrejelzésüket. Augusztus végén Aivaras Abromavicius gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter viszont bejelentette, hogy az ukrán gazdaság az előre jelzettnél korábban, már 2015 utolsó negyedévében növekedésnek indulhat.

(zn.ua/Kárpátalja)