„1%-os” honismereti kirándulás

2015. szeptember 23., 09:34 , 767. szám

Szeptember 19-én egy több mint 100 fős nagy­muzsalyi társaság kereste fel Kárpátalja néhány történelmi emlékhelyét egy győztes videópályázat nyereményutazása keretében.

A Rákóczi Szövetség február végén tette közzé 1%-os kampányvideó készítéséről szóló felhívását a szövetség magyarországi és határon túli középiskolákban működő ifjúsági szervezetei számára. Ennek keretében a jelentkezőknek egy videót kellett készíteniük, amelyben a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását kérik a szövetség számára, ezzel is támogatva a határon túli magyarság ügyének szolgálatát. A versenyből a nagymuzsalyi fiatalok videója került ki győztesen, jutalmuk pedig egy 200 ezer forint értékű utazás. A Rákóczi Szövetség helyi alapszervezetének elnöke, a Nagymuzsalyi Középiskola történelem szakos tanárnője, Jakab Erika szűkebb hazánk emlékhelyeit szerette volna bemutatni a település iskolásainak, akik közül eddig csak alig néhányan voltak például a vereckei emlékműnél.

Szeptember 19-én egy 106 fős csoport indult útnak Nagy­muzsalyból, köztük közel 70 iskolás, több tanár, szülő, illetve a helyi nyugdíjasklub tagjai. A túra első állomásaként a munkácsi várba látogattak el, ahol Jakab Erika mesélt a résztvevőknek a vár történetéről és történelmi jelentőségéről. A résztvevők – iskolások és felnőttek egyaránt – ezen túl 5 feladatot is kaptak, amelyek keretében adott utasítások alapján a vár különböző pontjait kellett megtalálniuk. Majd a Schönborn-kastély felé vette útját a népes társaság, megcsodálva a Kárpáti Szanatórium parkját, megismerkedve a kastély történetével.

A túra harmadik megállója a szolyvai emlékpark volt, ahol a résztvevők megkoszorúzták a „málenykij robot” áldozatainak emlékművét, a Nagymuzsalyi Tárogató Hagyományőrző Csoport pedig rövid műsorral adózott az elhunytak emlékének. Végezetül a vereckei honfoglalási emlékművet keresték fel a kirándulók, ahol Jakab Erika nem csupán a honfoglalásról, hanem az emlékmű hányatott sorsáról, többszöri megrongálásáról is beszámolt.

A több nemzedéket megmozgató kirándulás tábortűz mellett, szalonnasütéssel, beszélgetéssel zárult.

Espán M.