Ünnep a magyar hagyományok jegyében

Dobó-nap Császlócon

2015. szeptember 23., 10:22 , 767. szám

Az egri hős, Dobó István egykori birtokán, az Ungvárhoz közeli Császlócon második alkalommal szervezett Dobó-napot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a Császlóci Községi Tanács, valamint a helyi KMKSZ-alapszervezet. A szervezők célja, hogy felelevenítsék Ung-vidék híres szülöttjének, a XVI. században élt Dobó Istvánnak az emlékét, ezzel együtt bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a vidék hagyományőrző együtteseinek, népzenei és népművészeti csoportjainak, a felállított sátrakban kárpátaljai kézművesek mutathassák be mesterségüket és termékeiket. Meg lehetett kóstolni finom borokat és fenséges ételeket is.

A rendezvény kezdetén Kovács Gergely, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanulója olvasta fel Dobó István vitézeihez intézett beszédét az Egri csillagokból.

Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, aki az egykori Ung vármegye népe elé példaként állította Dobó Istvánt, a végvárak vitézét, aki példát mutat a mai magyarságnak is, hogy ki kell állnunk saját gondolatainkért, létünkért, nemzetünkért.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke elmondta, elsősorban ungvári járási népi együttesek és hagyományőrzők, kézművesek képviseltetik magukat a Dobó-napon, de jöttek Kárpátalja más vidékeiről is, sőt az anyaországból, a Felvidékről és a Vajdaságból is. A rendezvénnyel a Dobó-kultuszt kívánják feléleszteni az Ung-vidéken. „Dobó népe nem félt a török veszedelem idején. A bástyákra ki kell állnunk ma is. Remélem, az utókor nem úgy emlékszik majd ránk, hogy ekkor tört meg a magyarság Kárpátalján. Most arra kérünk mindenkit, hogy október 25-én menjen el, és szavazzon a magyar jelöltekre.”

Roják Mária, Császlóc polgármestere, a KMKSZ Császlóci Alapszervezetének elnöke emlékeztette a hallgatóságot arra, hogy Dobó István kétezer várvédővel 80 ezres török sereggel szemben is meg tudta védeni az egri várat. Az egykori Dobó-birtokon, Császlócon ma is olyan emberek élnek, akik meg tudják védeni és fel tudják építeni a falut. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt születtem, és itt lehetek polgármester” – hangsúlyozta Roják Mária.

Bartók Erika nagydobronyi népdalénekes nagydobronyi népdalcsokrot adott elő, majd Vida László ungvári magyar vezető konzul, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Mihajlo Popovics, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Mihajlo Fedinec, az Ungvári Járási Tanács elnöke, Ivan Pivkacs, Vebjázs község polgármestere és Soós Béla, a magyarországi Ajak város alpolgármestere köszöntötte a Dobó-nap résztvevőit.

Mihajlo Popovics átadta a Kárpátaljai Megyei Tanács elismerő okleveleit a Császlóci Csicsergő Csajok hagyományőrző együttes több tagjának: Kriczky Margitnak, Balogh Ilonának, Garai Ágnesnek, Kiss Katalinnak, Kótyuk Klárának és Roják Imeldának.

A megnyitót követően sorban léptek fel az Ungvári járás hagyományőrzői, népzenei és népművészeti csoportjai. Elsőként a téglási Rózsa Népdalegyüttes, a Csalogány Asszonykórus, az Orchidea Néptánccsoport és a magyar népzenét játszó Csipkés együttes. Nagy tapsot kapott a megyei tanács által is kitüntetett Csász­lóci Csi­cser­gő Csajok produkciója, majd a Holosz Karpat együttes ukrán dalokat énekelt. Ügyesen táncoltak a Jakab István által felkészített fiatalok, az ungvári magyar középiskola Csüllő Néptáncegyütese, és a Kisgejőci Néptánccsoport. Hazafias dalokat adtak elő Csákány Marianna tanítványai, a kisgejőci Gyöngykaláris Kórus tagjai, népdalokat énekeltek a palágykomoróci és a csapi nyugdíjasklubok kórusai, valamint a szalókai Kék Nefelejcs Népdalegyüttes. Mint mindig, most is nagy sikert arattak Császlócon a vajdasági testvértelepülés, Muzslya Molnár István vezette hagyományőrzői vidám műsorukkal, és az ajaki hagyományőrzők, akik településük népdalait és táncait is bemutatták. Fellépett még a megzenésített verseket éneklő Almanach együttes és a Palágykomoróci Hagyományőrző Társaság.

A Császlóci Kultúrház melletti teret sátrak vették körül, ahol kárpátaljai kézművesek mutatták be mesterségük fogásait és termékeiket az érdeklődőknek. Bábel Zsuzsanna szövőkereten szőtt pokrócot, sok gyerek is kipróbálta. Hidi Tündétől agyagozást lehetett tanulni, Kurmay Irén a hímzés, Anicka Hadady Csilla a horgolás tudományát mutatta be. Gergely István csetfalvai fafaragó sátrában fa- és botfaragással próbálkoztak a gyerekek. László Árpád borász sátrában jó borokat, a kaszonyi Szűcs Zoltán standján mézet és más méhészeti termékeket, a nagyberegi Bíró Andrásnál pedig népi kerámiákat és ajándéktárgyakat lehetett vásárolni. A finom ételekről pedig többek között a császlóci Vetrócki Béla és a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének szakácsa, a palágykomoróci Tóth László, valamint segítőik gondoskodtak.

Badó Zsolt