Hontareva 2016 közepére ígéri a valutapiaci korlátozások teljes feloldását

2015. szeptember 24., 20:33

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) arra számít, hogy 2016 közepére sikerül felszámolni minden adminisztratív korlátozást a valutapiacon – jelentette ki Valerija Hontareva NBU-elnök egy odesszai pénzügyi fórum résztvevőihez intézett videóüzenetében, amelyet az UNIAN ismertet.

A hírügynökség szerint Hontareva felidézte, a jegybanknak drákói intézkedéseket kellett foganatosítania a valutapiac megnyugtatása érdekében.

„Már megkezdtük a liberalizációt, a korlátozó intézkedéseink fokozatos feloldását, de a teljes eltörlésüket, úgy tűnik, a következő év közepére tervezzük” – mondta.

Jelezte, hogy a következő év közepéig az NBU szeretne áttérni egy teljesen új valutapiaci szabályozásra.

„E korlátozások eltörlése után teljesen új életet akarunk kezdeni, az 1993-ban elfogadott Dekrétum a valutaszabályozásról nélküli életet, mivel az még 1998-ban elavult” – közölte az NBU elnöke.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a rugalmas árfolyam-alakításra való áttéréssel a valutapiacon 2014-ben és 2015 első két hónapjában a hrivnya értéke a dollárhoz viszonyítva hivatalos árfolyamon a 3,8 szeresére csökkent, és 30,1 hrinya/dollárral új történelmi mélypontot ért el. Miután az NBU egy sor korlátozást vezetett be a valutapiacon, s hozzájutott az IMF új hitelcsomagjának első részletéhez, a hrivnya mintegy két hét alatt jelentősen megerősödve elérte a 21–23 hrivnya/dolláros sávot, amelyet azután a következő öt hónapban nem is hagyott el.

Az Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap részéről 2015. július 21-én a monetáris és a gazdaságpolitikáról aláírt memorandum értelmében a valutapiac korlátozásainak teljes feloldása az után lehetséges, hogy sikeresen végbement az államadósság részleges átütemezése, megtörtént a bankoknak a 2014-es stressztesztek alapján végrehajtott feltőkésítése, valamint azt követően, hogy a Naftohaz Ukrajini Nemzeti Részvénytársaság teljesen áttér a bankközi piacon történő valutavásárlásra, azaz nem az ország valutatartalékait használja.

(unian.ua/Kárpátalja)