Porosenko a fegyvertartásról, a gépjárműadóról és Szaakasviliről

2015. szeptember 24., 20:29

Petro Porosenko elnök reagált a világhálón keresztül beterjesztett első három petícióra, amelyek portálján összegyűjtötték a napirendre tűzésükhöz szükséges 25 ezer támogatót – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A fegyvertartás legalizálását kérő aláíróknak válaszolva Porosenko megbízta Volodimir Hrojszmant, a Legfelsőbb Tanács elnökét, hogy hívja össze az Alkotmányozó Bizottság emberi és polgári jogi munkabizottságát, melynek tevékenységébe bevonják az elektronikus petíció szerzőjét, valamint a különböző politikai erők, államhatalmi szervek, a civil társadalom képviselőit, továbbá szakértőket és jogtudósokat is meghívnak a testületbe.

Az elnök egyben jelezte, hogy a fegyvertartást szabályozó törvény elfogadása a Legfelsőbb Tanács hatásköre. A portál emlékeztetett, hogy Porosenko korábban a szabad fegyvertartás engedélyezése ellen foglalt állást.

Ami az import gépjárművek vámkezelésének és az azokra kivetett fogyasztási adónak az eltörlését kezdeményező petíciót illeti, Porosenko jelezte, hogy szeptember 1-jétől megszűnik a gépkocsikra kivetett speciális vámilleték, január 1-jétől pedig a pótlólagos importilleték megszüntetését is tervezik.

Az elnök hozzátette, hogy a „kiegyensúlyozott döntés” kimunkálása megköveteli a kérdésnek a Miniszteri Kabinet általi átfogó felülvizsgálatát, s javasolta Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöknek, hogy tűzzék azt napirendre, s hozzák meg a szükséges döntéseket.

Ami Miheil Szaakasvili Odessza megyei kormányzó esetleges miniszterelnöki kinevezését illeti, az államfő egy egész sor jogszabályt idézett arra vonatkozóan, kiknek a hatáskörébe tartozik a szóban forgó kinevezés, s milyen eljárásnak kell megelőznie azt. Emlékeztetett például, hogy a kormányfő személyére vonatkozó javaslatot a koalíciónak kell eléterjesztenie, az elnök csak ezt követően bocsáthatja a miniszterelnök kinevezését parlamenti vitára. Megemlítette azt is, hogy a jelöléshez szükséges a jelölt beleegyezése, márpedig Szaakasvili máig nem nyilatkozott e tekintetben.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy Szaakasvili korábban esetleges miniszterelnöki kinevezésének a lehetőségét is több ízben tagadta. Porosenko ugyanakkor a sajtónak nyilatkozva a közelmúltban kijelentette, hogy Szaakasviliből jó grúz miniszterelnök válhatna, Ukrajnának viszont van saját kormányfője.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)