Nyugdíjastalálkozó Kígyóson

Olvasói levél

2015. szeptember 30., 10:14 , 769. szám

Életet az éveknek címmel tartottak nemzetközi nyugdíjas­találkozót a kígyósi Ezüst alkony Nyugdíjasegyesület és a KMKSZ Kígyósi Alapszervezete szervezésében Kígyóson szeptember 26-án. A Faluházban szép számmal megjelent nyugdíjasokat Gazdag Márta, a helyi nyugdíjasegyesület elnök asszonya köszöntötte. Képviseltették magukat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei „Életet az éveknek” Alapítvány Herczku Erzsébet vezetésével, a beregszászi járási Petőfi Sándor nyugdíjas egyesület Goncz Tibor vezetésével, a munkácsi „Életet az éveknek” Nyugdíjasklub Boruzs Béla vezetésével, a dédai, a nagybégányi, a jánosi nyugdíjasklubok tagjai, akik üdvözölték a vendéglátókat és ajándékokkal köszönték meg a szíves meghívást.

Köszöntötte a résztvevőket Gara Katalin, Magyarország Beregszászi Főkonzulátusának konzulja.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű szervezetének nevében Vass Ottó alelnök, a Beregszászi Járási Tanács képviselője üdvözölte a megjelent vendégeket és minden nyugdíjast a közelgő idősek világnapja alkalmából, kívánt számukra boldog és tartalmas öregkort, jó egészséget, felhőtlen, békés életet.

A találkozó kulturális részében a vendégeket a kígyósi fiatalok szórakoztatták. Fellépett többek között a Szederinda tánccsoport, mely Rádik Krisztián koreográfiájában adott elő több produkciót. Elhangzott Óbecsei István Szeressétek az öregeket című verse Urbán Andrásné tolmácsolásában. A kígyósi nyugdíjasok énekkara Krajnik Irén harmonikakíséretében énekelt, majd sorban bemutatkoztak a meghívott nyugdíjasegyesületek is saját produkcióikkal. A kulturális programot Iván-Bíró Ilona, a kígyósi kultúrház vezetője rendezte.

A résztvevők megtekinthették a kígyósi népművészek által készített beregi szőtteseket a szőtteskiállítás keretén belül, többek között Derczeni Viola, Kovácsné Derczeni Ibolya, Bakó Olga, Mester Irén, Ohár Katalin, Baraté Irén munkáiban gyönyörködhettek.

A kígyósi nyugdíjas borlovagok is kitettek magukért a vendégek borkóstoló keretében ízlelhették meg Sass Károly és Nagy Sándor helyi borászok borait. Hozzájárultak a borkóstolóhoz Kész Elemér és Dancs János borászok is.

A találkozóról minden résztvevő egyesület a vendéglátók ajándékaival térhetett haza: többek között a kígyósi nyugdíjas népművészek által készített beregi szőttesekkel és a méltán híres borászok boraival, illetve a KMKSZ okleveleivel.

Köszönőokleveleket vehettek át ezenkívül a rendezvényt támogató népművész mesterek és a kígyósi borászok is.

A találkozót kötetlen beszélgetés, ismerkedés és nótázással egybekötött vacsora zárta.

A rendezvény a Bethlen Gábor Zrt. és helyi támogatók segítségével jött létre.

Vass Ottó