Az út zárva van, és zárva is marad

2015. október 6., 22:01 , 769. szám

Szeptember 28-án útlezárással tiltakoztak Nevetlenfalu és a környező települések lakosai a környéken uralkodó, tarthatatlanná vált útviszonyok miatt. A Nevetlenfalu–Halmi határátkelőhöz vezető útszakasz lezárásával a tiltakozók rövid időre megbénították az Ukrajna és Románia közötti forgalmat, amely főként a Nevetlenfaluba vásárlási szándékkal érkező románokat és a Romániába tartó kamionosokat érintette érzékenyen.

A tiltakozó megmozduláson jelen volt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója is, aki közölte: az érintett útszakasz rendbe hozása nem tartozik a megye joghatósága alá, mivel nemzetközi jelentőségű útszakaszról van szó. Megoldást ezért az államnak kellene találnia a problémára.

Október 4-én ismét Nevetlenfaluban járt Kárpátalja kormányzója, s találkozott a település polgármesterével, illetve a település életében aktív szerepet játszó személyek küldöttségével. Moszkal közölte: október 5-én személyesen utazik Kijevbe, hogy az illetékes minisztériumokban felvesse az egyre égetőbbé váló problémát. Nem volt azonban titok, hogy az ügyben túl sok a ha: Moszkal csak akkor tud eredményt elérni az ügyben, ha egyáltalán fogadják, ha meghallgatják, ha akarnak is tenni valamit. A túl sok „ha” miatt döntöttek úgy a helyiek, hogy újra lezárják a határhoz vezető egyetlen útszakaszt.

A Tiszaújlak és Nevetlenfalu között húzódó 20 km-es útszakasz, amelyen a Magyarország és Románia közötti teherforgalom zajlik, minden érintett számára tengelytörő kátyúiról ismert. A környékbeliek felháborodása jogos az ügy kapcsán, hiszen több tekintetben okoz kárt számukra az út állapota. A Nevetlenfalut érintő összesen 3 buszjárat sofőrje nem szívesen merészkedik le a faluba, ezzel pedig nem „csak” Nevetlen, hanem annak társközségeiben lakó személyek mindennapjait is megkeserítik, akik reggelente munkába vagy iskolába menet igyekeznek kijutni a faluból. Tudvalevő, hogy jókora pénzeket fizetnek a kamionosok, amikor az ország területére érkeznek. Köztudott az is, hogy a benzin árában benne van az útadó is, mégis a nullával vetekszik azon munka mennyisége, amelyet az út rendbe hozásáért „végez” az állam, holott az üzemanyag ára azoknak is ugyanannyi, akik a környéken kertészkedéssel foglalkoznak, tehát csak motoros permetező, rotációs kapa megtankolására vásárolják az üzemanyagot, amelyek egyáltalán nem koptatják az utat. Az útszakasz már hosszú évek óta rossz állapotban van, ám teljeskörű javításra Ukrajna függetlensége óta nem került sor. A sokszor 7-8 kamionból álló kocsisorok, amelyek mindennaposak a környéken, kráterszerűvé mélyítették az egykor még csak apró kátyúkat. Az esőben nagy ritkán megjelenő „utászok” munkája szintén jól ismert: a két méter széles kátyúba is csak 1-2 lapátnyi kavicsot dobálnak, ez képezné alapját annak a valaminek, amit aszfalt néven esetleg a gödrökbe öntenek. Legalább 3 éve már, hogy még csak ilyen „Nesze semmi, fogd meg jól” munkát se végeztek itt.

Most azonban hírét vették a környékbeliek, hogy a Munkács és Szilce közötti, amúgy is jó állapotban lévő útszakaszra még egy réteg aszfaltot húztak. Az említett útszakasz ugyanolyan jelentőségű, mint amelyik Tiszaújlak és Nevetlenfalu között van, így különösen rosszul érintette a környékbelieket, hogy erre a szakaszra mégsincs pénz. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

– A múlt hétfői útlezárást figyelmeztetésnek szánták a helyiek – tájékoztatta lapunkat dr. Oroszi József, Nevetlenfalu, illetve a falu társközségei, Batár, Öregakli, Aklihegy és Újakli polgármestere. – Több mint száz ember gyűlt össze a helyszínen, s egy beadványt is megfogalmaztunk a megye kormányzója és az ország illetékes minisztere felé, amelyben kategorikusan kijelentettük: ha nem történnek lépések az ügyben, folytatjuk az útlezárást. A közelmúltban egy nagyszőlősi cég pályázati úton nyert pénzt a Tiszaújlak–Nevetlenfalu útszakasz kijavítására, ám, mire a munkások Péterfalvára értek, a pénz elfogyott, a munka abbamaradt. Így pont a legkritikusabb területen nem történt megint semmi, amelyen az útburkolatot már rég nem elég tatarozni, hanem teljes felújítására lenne szükség. Az első útlezárásnál Hennagyij Moszkal világosan kijelentette, hogy ő nem tudja megoldani a problémát, mivel az útszakaszt az államnak, Kijevnek áll csak jogában kijavítani. Azonban a kormányzó ígéretet tett arra, hogy személyesen megy Kijevbe, hogy az illetékes minisztériumokban megpróbálja kiharcolni a felújításhoz szükséges pénzt. A helyiek és környékbeliek részéről egyfajta támogatást jelent a mostani útlezárás. A helyiek eldöntötték, hogy addig nem oldják fel az útzárat, ameddig a kormányzó valamilyen pozitív válasszal vissza nem érkezik. Végleg elfogyott az emberek türelme. Eddig azzal nyugtathattam az embereket, hogy az országban jelenleg uralkodó helyzet miatt nincs pénz ekkora munkálatokra, legyenek türelemmel. Most azonban, a Szilce–Munkács útvonalon történt munkálatok híre nyomán elfogyott a türelem. 

Október 5-én a délutáni órákban a helyszínre érkezett a járási adminisztráció elnöke, Ruszenyuk Mihajlo és a rendőrfőnök is, akik az útzár feloldására szólították fel a helyieket. Ők azonban kijelentették: ha reggelig sem kapnak érdemleges választ követelésükre, tovább folytatják a tüntetést.

Az ügyben lapzártánkig nem történt előrelépés

Espán Margaréta