Heti belpolitikai szemle

2015. október 14., 10:20 , 770. szám

Közel hatszáz katona nem harcban esett el 2014 eleje óta

A 2014–2015-ös években a fegyveres erők „nem harci vesztesége” 597 katona volt. Az Ukrajinszka Pravda jelentése szerint ezt a Védelmi Minisztérium közölte a Centr UA civil szervezet megkeresésére.

Az említett majd 600 személy közül 171-en öngyilkosságot követtek el, 137-en baleset áldozataivá váltak (ezen belül 33-an vízbe fúltak, 39-en mérgezést kaptak), 64 személyt katonatársaik gyilkoltak meg, 26 fővel civilek végeztek, 112-en közlekedési balesetben vesztették életüket, 87 halálesetet a biztonsági előírások megsértése okozott (ezen belül 66-ot a fegyverrel és lőszerrel való nem megfelelő bánásmód).

A Védelmi Minisztérium adatai szerint a vizsgált időszakban összesen 2027 katona halálát jegyezték fel.

IMF: Az ukrán államadósság az év végéig meghaladja a GDP 94 százalékát

Ukrajna meghatározó hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az ország bruttó államadóssága 2015 végére elérheti a GDP 94,4 százalékát, majd 2020-ig csökkenni fog – idézi az IMF prognózisát az UNIAN hírügynökség.

Az előrejelzés szerint 2016-ban az államadósság szerény mértékben, a GDP 92,1 százalékáig csökken. Ennél nagyobb mértékű csökkenés várható 2019-ben és 2020-ban, amikor az államadósság mértéke a GDP 76,9, illetve 70,8 százalékára esik vissza.

Emellett az IMF 2020-ig az állami bevételek növekedésével és a költségvetési kiadások csökkenésével számol. Így míg 2015-ben a kiadások a GDP közel 45 százalékát teszik ki, 2020-ra ez a mutató 42 százalékra módosul.

Ugyanakkor az állami bevételek mutatója csupán kis mértékben fog eltérni a GDP 40 százalékától az elkövetkező öt évben – 2015-ben a GDP 39,7 százalékát teszi ki, míg 2020-ban a 39,9 százalékát.

Változott a ZNO időpontja

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma, figyelembe véve a társadalmi szervezetek, szülők és diákok megkereséseit, május 16-áról május 5-ére hozta előre a középiskolások kibocsátó attesztációjának kezdetét.

Így az érettségizők állami összegző (kibocsátó) attesztációjára 2016. május 5. és május 30. között kerül sor három tárgyból: ukrán nyelvből (külső független értékelés – ZNO – formájában), idegen nyelvből (az oktatási intézményekben tett vizsga formájában), illetve matematikából vagy Ukrajna történetéből (külső független értékelés formájában – a diákoknak az oktatási intézmény profiljától függetlenül jogukban áll választani a két jelzett tárgy között). Ily módon, bár a kibocsátó vizsga idegen nyelvből kötelező maradt, nem külső független értékelés, hanem hagyományos iskolai érettségi vizsga formájában kerül rá sor.

Jareszko lemond, ha Kijev nem hajtja végre a reformokat

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter bejelentette, hogy távozik posztjáról, amennyiben a kormány nem hajtja végre a gazdasági reformokat az országban.

„Azért jöttem ide, hogy a munkámat végezzem, és ha nem végezhetem, nem leszek érdekelt a maradásban” – közölte a tárcavezető a The Wall Street Journalnak adott interjújában.

A pénzügyminiszter jelezte azt is, hogy amennyiben a támogatás hiányát érzékelné Ukrajna elnöke, kormányfője és az őket a parlamentben támogató pártok részéről, felülvizsgálná tevékenységét.

A Dzerkalo Tizsnya egyben idézi a lengyel Gazeta Wyborczát, mely arról cikkezett, hogy az ukrán hatalom többé nem halogathatja a reformok végrehajtását a Donyec-medencei háborúra hivatkozva. A lap hangsúlyozta, hogy az ukrajnai változások lényegesen lassabban haladnak, mintsem azt a Nyugat szeretné.

Az OUN és az UPA elismerését támogatók először vannak többen, mint az ellenzők

Amióta vizsgálják a kérdést, első ízben fordult elő, hogy többen voltak azok, akik támogatták, hogy az Ukrán Nacionalisták Szervezetét (OUN) és az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) Ukrajna függetlenségéért küzdő szervezetekként ismerjék el, mint az ezt ellenzők – derül ki a Rejting szociológiai csoport minapi vizsgálatából.

A csoport felmérése szerint az ukránok 41 százaléka támogatja e szervezetek elismerését, míg 38 százalékuk nem. A megkérdezettek 21 százaléka nem foglalt állást ebben a kérdésben.

A 2014–2015-ös évek folyamán az OUN-UPA elismerésére szavazók aránya 27-ről 41 százalékra nőtt, miközben az ezt ellenzők száma lényegesen, 52 százalékról 38 százalékra csökkent – világlik ki a Rejting jelentéséből.

Az OUN-nak és az UPA-nak az ukrán függetlenségért harcoló szervezetekként történő elismerését a legtöbben az ország nyugati részében (76 százalék), a legkevesebben a déliben (27 százalék) és a keletiben (23 százalék) támogatják. Minél fiatalabbak a megkérdezettek, minél magasabb végzettséggel és jövedelemmel rendelkeznek, annál nagyobb arányban támogatják ezt az elképzelést.

Legfőbb Ügyészség: módosították 80 felvételizőnek a ZNO-n elért eredményeit

A Legfőbb Ügyészség nyomozói azzal vádolják az Oktatásminőség-ellenőrzési Központ tisztségviselőit, hogy 80 felvételiző esetében megváltoztatták a külső független értékelésen (ZNO) elért eredményeket – jelentette az Ukrajinszka Pravda Kijev pecserszki kerületi bíróságának információi alapján.

A bírósági anyagok értelmében az Oktatásminőség-ellenőrzési Központ vezetősége „rendszeresen módosította, illetve megsemmisítette az információkat az Egységes Oktatásminőség-ellenőrzési Rendszerben, ami kedvezményeket biztosít a felvételizők számára a felsőfokú oktatási intézményekbe történő felvétel során”.

A Legfőbb Ügyészség állítása szerint 2015 márciusa–áprilisa során avatkoztak be az elektronikus rendszer működésébe. A vádhatóság a központ igazgatójának első helyettesét gyanúsítja azzal, hogy „nem szankcionált” módosításokat hajtott végre a ZNO-n részt vett felvételizők jegyzékében a tényleges 2015-ös vizsgaeredmények megváltoztatása céljából.

(pravda.com.ua/unian.ua/zn.ua/ntk)