Kompromisszumos megoldás lett az útlezárás vége

2015. október 14., 10:23 , 770. szám

Szeptember 28-án az ukrán–román határhoz vezető út lezárásával tiltakoztak Nevetlenfalu és a környékbeli falvak lakói a tarthatatlanná vált útviszonyok miatt. A nemzetközi jelentőségű útszakaszon évek óta még csak tatarozást sem végeztek. Október 5-én újabb útlezárásra került sor, most azonban a tiltakozók kijelentették: addig nem oldják fel az útzárat, míg érdemleges döntés, előrelépés nem történik az ügyben. Nos, kompromisszum-megoldás lett a blokád vége.

A Tiszapéterfalva és Nevetlenfalu közötti útszakasz sok helyen annyira rossz állapotban van, hogy a kátyúzás egyszerűen lehetetlen, az érintett szakaszokon a burkolat teljes cseréjére lenne szükség – tájékoztatott dr. Oroszi József, Nevetlenfalu és a közigazgatásilag hozzá tartozó Akli, Aklihegy, Újakli és Batár községek polgármestere az illetékesekkel való tárgyalást követően. – Ezt viszont a tél beálltáig képtelenség lenne kivitelezni a csapadék és a hőmérséklet miatt. A járási vezetés és az útkarbantartó hivatal vezetése azonban ígéretet tett arra, hogy különböző forrásokból összpontosítanak pénzösszegeket, és az említett útszakasz azon részeit, ahol lehetséges a kátyúzás, leaszfaltozzák, míg a legkritikusabb részeket sóderrel feltöltik, lehengerelik, és a tél folyamán is gondoskodnak arról, hogy járható állapotban maradjanak. A Nevetenfalut és Csepét összekötő több kilométeres útszakaszt szintén sóderrel töltik fel, így teszik majd járhatóvá. Fontos megjegyezni, hogy az említett útszakaszok olyan rossz állapotban vannak, hogy sokan a mezőn, legelőn vágnak keresztül autójukkal, mert ez a rögtönzött út jobb, mint az úttest.

– A nevetlenfaluiak által teljesen jogosan véghezvitt útlezárás rendkívül kritikus helyzetet idézett elő. Mivel az ukrán állam, mint az út karbantartásért felelős tulajdonosa, érdemben semmit sem tett az ügy megoldása érdekében, a Nagyszőlősi Járási Tanács október 8-ai rendkívüli ülésén határozatot fogadott el, amelynek értelmében a nagyszőlősi járási költségvetés tartalékalapjából közel 1 millió hrivnyát irányoznak elő a Nevetlenfaluba vezető utak megjavítására. Ezt az összeget Nevetlenfalu, Csepe, Feketeardó és Tiszapéterfalva önkormányzata kapja meg, amelyből a Péterfalváról Batáron át Nevetlenfaluba, illetve Feketeardótól Csepén át Nevetlenfaluba vezető utat kell megjavítani – nyilatkozta Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács képviselője.

A kérdés adott: mi lesz, ha vége a télnek? Oroszi József polgármester elmondása szerint arra is van ígéret, hogy még az év folyamán megkezdődik a munkálatok dokumentációjának előkészítése, hogy aztán bekerülhessen a jövő évi büdzsébe is a szükséges pénzösszeg, s tavasszal megkezdődjön a teljes körű felújítás.

A Nevetlenfalu–Halmi határátkelő előtt múlt szerdán, október 7-én ért véget az útblokád, miután a munkálatokat végző útkarbantartók a helyszínen mondták el a tiltakozóknak, mi az, amit tenni tudnak. Az azonban biztos: ha az ígéreteket nem váltják be, a környékbeliek ismét a tettek mezejére lépnek, s nem tágítanak, amíg a nemzetközi jelentőségű útszakaszt nem hozzák rendbe.

Espán Margaréta