Felújították a mezőgecsei óvodát

„Nincs annál fontosabb, hogy egy település iskolája és óvodája rendben legyen”

2015. október 21., 09:46 , 771. szám
Mester András, Mezőgecse polgármestere

A mezőgecsei óvoda felújításában számos anyaországi település vett részt, köztük Kisvárda, Nagyhalász, valamint a Keleti Partnerség program és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) segítsége is hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgecsei gyermekek és óvodapedagógusok megfelelő körülmények között dolgozhassanak. A támogatásoknak hála az óvodában legutóbb 4 ablakot cserélek ki, teljes körű hőszigetelést, hibátlan csatornarendszert kapott a létesítmény, illetve sikerült részben a kazánházat is felújítani. A sikeres felújítás örömére október 16-án került sor az immáron megújult intézmény ünnepélyes átadójára, amelyen megjelentek azok a személyek, akik jelentősen hozzájárultak az óvoda korszerűsítéséhez.

A ünnepélyes átadót a Mezőgecsei Kultúrház néptánccsoportja nyitotta meg, majd az „óvodalakók” kedveskedtek üdvözlő előadással a megjelent vendégeknek. A kicsik fellépését követően Balogh Renáta óvodavezető köszöntötte az egybegyűlteket.

A vendégek köszöntése után dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, és ukrán parlamenti képviselő üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében örömét fejezte ki amiatt, hogy ismét egy magyar óvoda került felújításra, ami lényegében a határokat nem ismerő nemzeti összefogásnak köszönhető. Hangsúlyozta, hogy az óvoda mint intézmény, rendkívül fontos gyermekeink nevelési folyamatában, hiszen az óvónők szintén oroszlánrészt vállalnak a kicsik emberré formálásban. Brenzovics László megköszönte az óvoda felújítására adott támogatásokat, amelyekkel jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az óvoda „lakói” jobb körülmények között növekedjenek. Az elnök hangsúlyozta, hogy „ez olyan segítség, amit érdemes volt adni, hiszen tudjuk azt, hogy olyan helyre került, ahol a felnövekvő nemzedék nevelését fogja elősegíteni”

Az átadóünnepségen felszólaltak a felújítást támogató magyarországi közösségek képviselői is: Nagy Józsefné, Kisvárda alpolgármestere, Orosz Károly, Nagyhalász, Forgó Gábor, Mátraderecske és Révész Dezső, Nyírtét polgármestere. Valamennyien hangsúlyozták: látják, hogy a támogatás jó helyre került, és reményüket fejezték ki, hogy Mezőgecse és a kárpátaljai magyarság a nehéz helyzet ellenére is fejlődni fog.

Az ünnepségen felszólalt Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy Mezőgecse szerencsés helyzetbe került az elmúlt évek folyamán, hiszen rengetegen támogatták fejlődését. Számos anyaországi település, szervezet segített abban, hogy Mezőgecse épüljön, szépüljön. Azonban sajnálatát fejezte ki annak kapcsán, hogy azokon az emléktáblákon, amelyekre a település támogatói felkerültek, nem lehet ott minden olyan személy, aki ilyen vagy olyan módon, de segített ezeknek a támogatásoknak a célbaérésében, hasznosításában. A polgármester beszédében büszkén jelentette ki, hogy Mezőgecse rengeteg élő testvértelepülési kapcsolattal rendelkezik, amely több esetben a kölcsönös segítségnyújtáson alapszik. Mester András az ünnepség kapcsán kijelentette: „Nincs annál fontosabb, hogy a település iskolája és óvodája rendben legyen”, a legfontosabb és legnemesebb cél az, hogy gyermekeink melegben, tiszta körülmények között, jó pedagógusok segítségével fejlődjenek – fogalmazott Mester András. Beszéde végén a polgármester megköszönte az eddigi támogatást, majd felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a magyarság megmaradása, így a magyar óvodák működésének feltétele lehet az önkormányzati választásokon való sikeres magyar részvétel, így mindenkit arra biztatott, menjen el szavazni.

Az ünnepség végén Dávid Árpád mezőgecsei református lelkipásztor és Iván Gábor mezőgecsei görögkatolikus pap áldotta meg az egybegyűlteket, a felújított óvoda épületét, a benne tanulókat és dolgozókat.

rsz