A pyodermitis

2015. október 21., 09:05 , 771. szám

A mostani változékony, őszi idő igencsak megviseli szervezetünket, immunrendszerünket, ami több kór kialakulásának is kedvez. S bár ennek hallatán legtöbbünk légúti megbetegedésekre gondol, a pyodermitis nevű bőrbetegség számára is kedvező táptalajt nyújt az őszi idő. A nemcsak kellemetlen, hanem – szövődményei révén – akár veszélyessé is váló kórról beszélgettem el dr. Pauk Vladimirral, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosával.

– A betegség annak következtében alakul ki, hogy ún. gennyes mikrobák: staphylococcusok vagy streptococcusok, esetleg ezek együtt, ritkább esetekben pedig más mikrobák hatolnak át a bőrön – magyarázza a szakorvos. – A kór nemcsak önálló betegségként, hanem más megbetegedések, mint a rühesség, az ekcéma vagy a neirodermitis szövődményeként is felléphet. Általában gyermekek kapják meg a kora őszi időszakban, s az immunrendszer meggyengülése vezet a megjelenéséhez. A felnőttek közül többnyire bizonyos munkakörökben dolgozó munkások, nevezetesen kőművesek, vasmunkások és bányászok betegednek meg benne, ami a munkakörülmények, konkrétan a por és a kosz számlájára írható. A kór elhelyezkedése szerint lehet felületi vagy mélységi, lefolyása alapján heveny (akut) vagy idült (krónikus). S megjegyezném: a különböző emberek nem egyforma immunitással rendelkeznek a staphylococcusokkal és a streptococcusokkal szemben. Veleszületett immunitás nincs, a szerzett immunitás pedig nem stabil. A legveszélyesebb a staphylococcusos pyodermitis.

– Milyen kiváltó okai vannak a betegségnek?

– Külső és belső tényezők hatására az említett mikroorganizmusok transzformálódhatnak az ún. L-formába. A bőr Ph-értéke pedig elmozdul a savas felé. A betegség több tényező együttes hatására alakul ki. Ezek: a magas vércukorszint (cukorbetegség), a gyomorbántalmak (magas vagy alacsony gyomorsavszint), idegrendszeri bántalmak, a vegetatív idegrendszer zavarai. A táplálkozásbeli hiányosságok is közrejátszanak a kialakulásában, a hiányos étkezés, az éhezés, a kicsiny mértékű fehérjebevitel, vitaminok, savak hiánya, a nem megfelelő diéta alkalmazása, nagyon sok szénhidrát fogyasztása. S a kiváltó okok között kell még szólnunk a fokális infekciókról (mandulagyulladás, fogszuvasodás, krónikus nátha).

– Melyek a kór tünetei?

– Gennyes pattanások keletkeznek a fej, az arc, a kéz, a kézfej bőrén, melyeket bőr- és kéregfoszlányok takarnak. A kiütések enyhe viszketegséggel és rosszulléttel járnak, emellett diszkomfort érzés alakul ki. Ha pedig elhanyagolják a betegséget, vagy nem megfelelő kezelést alkalmaznak, fekélyek keletkezhetnek, melyek megtámadják a mélyebb bőrszöveteket, s komoly következményekkel járnak, a mélyre hatoló fekélyekből genny kerülhet a vérkeringésbe, és vérmérgezést kap a beteg.

– Milyen kezelést kapnak a páciensek?

– Elsősorban antibiotikumokat használunk, tabletták vagy injekciók formájában, a gyógyszerek megválasztása és dózisuk megállapítása pedig az életkortól, a testsúlytól, a nemtől függ. Külsőleg pedig naponta 5-6 alkalommal szeszes-antibiotikumos oldattal mossuk le a sérült bőrfelületeket, majd rögtön utána antibiotikumos kenőccsel kenjük be az érintett bőrfelületeket. Az antibiotikum-tablettákat és injekciókat – gyógyszertől függően – napi 1, 2, 3 vagy több alkalommal kell beszedni. Ezek mellett immunerősítő orvosságokat és gombaölő gyógyszereket is alkalmazunk. A kezelés 7-15 napig tart.

Lajos Mihály