KVU: Dnyipropetrovszkban és Kijev megyében volt a legtöbb törvénysértés a választások napján

2015. október 26., 14:42

Az Ukrajnai Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet jelentése szerint a helyhatósági választások napján tapasztaltak – néhány területi közösség kivételével – összességében megfeleltek a szabad és demokratikus választásokkal szembeni elvárásoknak. Erről Olekszij Koselj, a KVU vezérigazgatója számolt be hétfői sajtótájékoztatóján, melyről az UNIAN adott hírt.

A szervezetnél megjegyzik, hogy a tapasztalt, zömükben technikai és eljárási jellegű törvénysértések döntő többsége nem volt lényeges hatással a szavazás végeredményére.

„Ugyanakkor Dnyipropetroszk városában és Kijev megyében a jogsértések száma számottevően meghaladta az ukrajnai átlagot” – mutattak rá a KVU részéről.

Ezzel együtt a civilek nem zárják ki, hogy a választások második, november 15-én esedékes fordulójában „potenciálisan forró pontok” alakuljanak ki az országban, többek között Dnyipropetrovszkban, Ungváron és Odesszában – emeli ki a sajtótájékoztatóról beszámolva az Ukrajinszka Pravda. Koselj szerint ezért a KVU a Központi Választási Bizottsághoz és a Legfelsőbb Tanácshoz fordul javasolva, hogy dolgozzanak ki olyan mechanizmust, amely lehetővé tenné védőelemekkel ellátott szavazólapok központosított nyomtatását a második fordulóra a kritikus települések esetében.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy azokban a nagyvárosokban kerül sor második választási fordulóra november 15-én, ahol a vasárnapi első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)