Egy régi hagyomány visszatanítása a cél

2015. október 28., 10:19 , 772. szám

Furcsa fintora az életnek, hogy amíg számos hagyományos dolog a változó divatok térhódítása miatt tűnt el, addig az elmúlt években és mostanság éppen azért kezd sok dolog egyre inkább bekerülni a köztudatba, mert mondhatni, divatba jött. Ahogy a népi hímzés, népi motívumok a ruhatrendek, a népzene és a néptánc pedig az egyre népszerűbb táncházak kapcsán látható/hallható egyre többször, úgy a házi szőttesek is rohamos gyorsasággal kerülnek be újra az otthonokba. S ebben a folyamatban természetesen nagy szerepük van azoknak, akik mindezekre oktatni is tudják a fiatalságot, illetve a felnőtt korosztály képviselőit.

Ilyen örvendetes folyamat vette kezdetét nemrégiben Tiszacsomán is. Reskó-Papp Angéla, a helyi kultúrház vezetője múlt év őszén kezdett neki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Türr István Képző és Kutató Központ által közösen elindított rongypokrócszövő-tanfolyamnak. Őt, aki már rendelkezett némi jártassággal a szövés terén, az új ismeretek megszerzése ösztönözte a részvételre, s ezekből a képzés szakmai vezetői, Prófusz Marianna és Gabóda Éva jóvoltából nem volt hiány. A képzés elvégzését követően a kultúrházvezető hagyományaink megőrzése, átörökítése céljából, a Rákóczi-főiskola támogatásával maga is kis szövőműhelyt indított saját településén. A hagyományos szövőszék, esztováta elég testes „jószág”, felállítva egy kisebb szobát elfoglal, így a leendő szövőnők egy némileg leegyszerűsített s jóval kisebb méretű kereten tanulták meg a szövés alapjait. A kezdeményezés támogatása céljából a főiskola három ilyen keretet bocsátott a kultúrház rendelkezésére, ahol májusban be is indult a szövésoktatás. Azóta előszeretettel látogatják a kultúrházat azok a főleg iskoláskorú ifjak, akik érdeklődnek a szövés iránt. Sőt, meglepetésre több fiatal srác is rendszeresen a keret mögé ül. A fiatalok találékonysága, alkotói hajlama és szépérzéke pedig – az elnyűtt nadrágok, pólók kárára – igazán különleges rongypokrócokat eredményez. A nyári időszakban heti 2-3 foglalkozásra került sor, de most, a kerti és mezei munkák befejeztével Reskó Angéla bízik abban, hogy egyre többen és egyre többször keresik majd fel a kultúrházat a szőni vágyók. Végtére is, a szövés hajdanán is a téli időszak jellemző tevékenysége volt.

A kultúrházban eddig is színes hagyományőrző munka zajlott. A kézműves szakkörön, a Bokréta Hagyományőrző Csoporton és a betlehemes csoportokon túl pedig újabb tevékenységben mutathatják meg tehetségüket a helyi fiatalok. Eddig több mint tucatnyian kaptak rá a szövés ízére, de az érdeklődés egyre nagyobb, így jó esély van arra, hogy a rongypokrócszövés egyszer még sok család mindennapjainak képezi majd részét.

Espán Margaréta