Kárpátalja „walesi bárdjai”

Jótékonysági koncert a megyei Filharmóniában

2015. október 28., 10:10 , 772. szám

Az idén méltatja fennállásának 20 éves jubileumát a Credo verséneklő együttes. Ebből az alkalomból október 24-én a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) és a Credo Jótékonysági Alapítvány, valamint a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének közös szervezésében nagysikerű koncerttel örvendeztette meg a megyei Filharmónia nagytermét megtöltő közönséget. 

A koncert jótékonysági jellegű volt, általa a kárpátaljai magyar református egyházközségekben dolgozó kántorokat szerették volna támogatni. A rendezvényen a KRE vezetőségének nevében Héder János főjegyző, ungvári lelkipásztor díszokleveleket adott át a megye református gyülekezeteiben tevékenykedő minden kántor és karvezető számára.

A koncert fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet azokra a kárpátaljai egyházközségekben tevékenykedő kántorokra, egyházzenészekre, akik szolgálták/szolgálják közösségüket, és zenével tettek/tesznek bizonyságot elhivatottságukról, viszont kevés visszaigazolást kaptak munkájuk fontosságáról. A kántorok munkája nem csupán orgonakíséretről szól, hanem a gyerekekkel való foglalkozásról, az énekkar megszervezéséről, sőt, a kárpátaljai magyarság megőrzéséről, kultúrájának ápolásáról.

A rendezvényen Héder János, a KRE főjegyzője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a Credo elmúlt húsz éve nem volt egyszerű út. De a 20 év alatt erős hitre tettek szert, ezáltal megfogalmazták mindazt a fájdalmat és nehézséget, amit a kárpátaljai magyarok átéltek. Amint mondta: ők Kárpátalja „walesi bárdjai”.

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy az együttesnek nagy szerepe volt a kárpátaljai magyarság kultúrájának fenntartásában az elmúlt 20 évben. S szerepe van ma is, amikor a zűrzavaros időkben felhívja a figyelmet arra, hogy ne feledkezzünk meg gyökereinkről, a lelkiségről, egyházunkról, kultúránkról, azokról a dolgokról, amikért érdemes élni. Hangsúlyozta: „A jóléttel nem jár együtt a boldogság, csak akkor, ha az embernek megvan az elegendő nyugalma”. A nyugalom megtartásában nagy szerepe van az egyháznak, a gyökereknek. A Credo által megismerhetjük gyökereinket – mondta Brenzovics.

A köszöntéseket Farkasné Bőcs Judit ungvári magyar konzul folytatta, aki megköszönte a KRE munkáját. Tolmácsolta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárnak, a jótékonysági koncert fővédnökének üdvözlő szavait.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke egy kisebb meglepetéssel szolgált a Credo számára. A ráti gyermekotthon tagjaival egy közös énekkel, tortával, és egy sajátos beregi szőttessel kedveskedtek a credósoknak.

A  megható köszöntést és az elnök asszony meleg szavait követően a Credóé lett a főszerep. A koncerten végre megvalósult Ivaskovics József álma, hogy egy igazi filharmonikus zenekar kísérje a Credót. Nos, ez most végre sikerült, hiszen egy fantasztikus zenekar verbuválódott tehetséges kárpátaljai zenészekből. A koncerten azok a Credo által megzenésített versek hangzottak el, melyek már sokszor megszólították a magyar lelket határon innen és túl. Az egyórás oratóriumi jellegű előadásban a credósok ismét bizonyságot tettek Istenben, Emberben és Hazában mélyen gyökeredző hitükről.

A versek között többnyire Bodnár Éva-művek hangzottak el, de Túrmezei Erzsébet és kárpátaljai költők versei is megszólaltak. A Credo 20 éves fennállása során megélt néhány tagcserét; a jelenlegi felállás: Sós-Szabó Lívia, Nagyné Fekete Zsuszanna, Varga Katalin és Ivaskovics József. Természetesen a jubileumi koncert alkalmával egy-két régi tag is újra színpadra állt.

A koncert nagy sikert aratott, a Filharmónia teltházas közönsége vastapssal illette a művészeket.

VE