Az Alkotmányozó Bizottság jóváhagyta az igazságügyi reform tervezetét

2015. október 31., 16:37

Az Alkotmányozó Bizottság soros plenáris ülésén jóváhagyta az Alkotmányreform igazságügyi részének végleges tervezetét, amelyet a Velencei Bizottság is támogatott – jelentette az Ukrajinszka Pravda az államfő sajtószolgálatának tájékoztatása alapján.

„Ma fontos lépést tettünk az átfogó bírósági reform és a bírói testület megújítása, a polgárok bíróság iránti bizalmának helyreállítása és az igazságos bírósági tárgyalás jogának biztosítása irányában. Az alkotmánymódosításnak az igazságügyet érintő tervezete precedens nélküli Ukrajna számára, mind a nemzetközi szakértők magas értékelése, mind az ukrán társadalom konszolidációja szempontjából” – idézi az elnöki sajtószolgálat Olekszij Filatovot, az Elnöki Adminisztráció vezetőjének helyettesét, az Alkotmányozó Bizottság titkárát.

Filatov jelezte, hogy miután a tervezetet több szakaszban megvitatták, az ukrán és a nemzetközi szakértők, a parlamenti koalíció frakcióinak képviselői és polgári aktivisták is jóváhagyták azt, s reményének adott hangot, hogy a dokumentum már a közeljövőben a parlament elé kerülhet.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Velencei Bizottság a testülethez eljuttatott tervezetre, illetve ukrán politikusok nyilatkozataira reagálva ellenezte valamennyi ukrajnai bíró menesztését, ugyanakkor támogatta a bírósági rendszer átszervezését.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)