A korrupcióellenes reform fontosságát hangsúlyozta az EU külügyi biztosa Kijevben

2015. november 10., 08:31

A korrupcióellenes reform kulcsfontosságú a nemzetközi partnerek Ukrajna iránti bizalmának erősödése érdekében – hangsúlyozta Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja hétfőn Kijevben, a Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az EU-biztos kifejtette, hogy a korrupció elleni fellépés fontos előfeltétele az Unió és Ukrajna között létrejött társulási megállapodás kereskedelmi része működésének és az ukrán állampolgároknak nyújtandó vízummentesség megvalósulásának is. Sürgette, hogy mihamarabb alakuljon meg a korrupcióellenes hivatal Ukrajnában, továbbá azt, hogy az intézmény tevékenysége átlátható legyen.

Mogherini a sajtóértekezleten elismerte ugyanakkor, hogy az Európai Unióban még nem találtak gyakorlati megoldást arra, miként nyugtassák meg Oroszországot az EU–ukrán szabadkereskedelmi övezet kapcsán, amely a tervek szerint 2016. január 1-jétől ideiglenesen működésbe lép.

Ukrán források szerint Moszkva teljes behozatali embargóval fenyegeti Kijevet, amint működni kezd az Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodása, és az európai termékek vámmentesen áramolhatnak be az ukrán piacra. A Kreml magyarázata szerint meg kell védeniük saját piacukat az Ukrajnán keresztül érkező, és a vámmentesség miatt olcsóbb, bizonytalan minőségű európai áruktól. Az Unió főmegbízottja biztosította Kijevet, hogy az EU tovább folytatja a tárgyalásokat Moszkvával a kérdés rendezése érdekében.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a múlt héten jelentette ki, hogy a szabadkereskedelmi megállapodásnak a jövő év elején mindenképpen életbe kell lépnie Ukrajna és az EU között harmadik fél – nevezetesen Oroszország – kifogásaitól függetlenül.

A kormányfő Mogherinivel folytatott hétfői megbeszélésén a miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint felvetette, hogy az Európai Unió hozzon létre egy alapot az ukrán állami hivatalnokok fizetésének emelésére. Jacenyuk szerint egy ilyen alap fontos eszköz lenne az állami korrupció visszaszorításában. További részleteket az alappal kapcsolatosan (például azt, hogy mekkora összegről lenne szó) a miniszterelnöki hivatal nem hozott nyilvánosságra.

(MTI/Kárpátalja)