Heti belpolitikai szemle

2015. november 11., 10:36 , 774. szám

Mégsem lesz tilos a szexuális kisebbségek munkahelyi diszkriminációja?

A Legfelsőbb Tanácsban megbukott a készülő új Munkatörvénykönyv azon normája, amely tiltaná a negatív diszkriminációt a foglalkoztatás területén, s amelynek elfogadása feltétele az ukrán polgárokkal szembeni vízumkötelezettség megszüntetésének az Európai Unió részéről – írja a Jevropejszka Pravda.

A portál szerint a norma beiktatására vonatkozó módosító indítványt mindössze 117 honatya támogatta a minimálisan szükséges 226 helyett. Ugyanakkor a képviselők 258 igen szavazattal elfogadták első olvasatban az új Munkatörvénykönyvnek egy olyan tervezetét, amelyben a szexuális irányultság nem szerepelt azon jegyek között, amelyek alapján tilos a diszkrimináció.

Darth Vader nem lehet kormányfő

Petro Porosenko ukrán elnök válaszolt múlt csütörtökön arra a petícióra, amelynek szerzője kezdeményezte, hogy nevezze ki Darth Vadert miniszterelnökké. A Csillagok háborúja amerikai filmsorozat hírhedt főgonosza Ukrajnában egy hivatalosan bejegyzett politikai szervezet, az Internet Párt vezetője – jelentette az MTI.

A „sötét nagyúr” miniszterelnöki kinevezésére vonatkozó megkereséssel azért kellett az államfőnek komolyan foglalkoznia, mert augusztus végén aláírt egy rendeletet arról, hogy az állampolgárok petíciót terjeszthetnek elé hivatalos honlapján, és ha egy kérdéshez legalább 25 ezer támogató aláírás érkezik be három hónap alatt, azt kötelezően meg kell vizsgálnia, és válaszolnia kell rá.

Porosenko válaszában emlékeztetett arra, hogy az ukrán alkotmány szerint a miniszterelnököt az államfő előterjesztése alapján a parlament nevezi ki. Az elnöknek viszont azt a személyt kell a törvényhozás elé terjesztenie kormányfő-jelöltként, akit a parlamenti frakciók javasoltak.

Őrizetbe vették a volt igazságügy-minisztert

Őrizetbe vette az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) múlt csütörtökön Olena Lukas volt igazságügy-minisztert, aki a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics korábbi államfő alatt töltötte be a tisztséget a Majdan-tüntetések idején – jelentette az MTI.

A főügyészségen tartott sajtótájékoztatón annyit árultak el, hogy Lukas „visszatért Ukrajnába, és Kijevben vették őrizetbe”. A volt miniszter ellen tavaly május végén indítottak büntetőeljárást, azóta azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott.

Vladiszlav Kucenko ügyész közölte, hogy az exminisztert 2,5 millió hrivnya állami pénz elsikkasztásával gyanúsítják, amelyet 2013 nyarán és őszén követett el az európai uniós jogszabályok ukrajnai adaptációjára vonatkozó állami program végrehajtása közben. A főügyészség más bűncselekmények miatt is vádat készül emelni ellene, erről azonban egyelőre nem árultak el részleteket.

Avakov: változások várhatók a kormányban

Miután lejár a miniszteri kabinet egyéves „immunitása”, november 12-én felülvizsgálják az összetételét – derül ki Arszen Avakov belügyminiszternek az Ukrajinszka Pravda portálnak adott interjújából.

A tárcavezető szerint pillanatnyilag „a kormány nem minden vonatkozásban hatékony”.

„Lehetetlen a végtelenségig betöltetlenül hagyni a környezetvédelmi miniszteri posztot. Lehetetlen tolerálni az állandó botrányokat az energetika terén. Tűrhetetlenek az egészségügy lázas vonaglásai” – fogalmazott.

Avakov egyben elismerte, hogy Ukrajnában a kulcsfontosságú döntéseket egy úgynevezett „stratégiai hetes” hozza meg, akiket a sajtó általában árnyékkormányként emleget. Tagjai az elnök, a kormányfő, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, a parlament elnöke, az elnöki adminisztráció vezetője, a Petro Porosenko Blokkja párt parlamenti frakcióvezetője és maga Avakov.

Önkormányzati és parlamenti képviselők verekedtek

Kolbásszal ütötte a fejét az egyik képviselő a másiknak múlt pénteken egy dél-ukrajnai város tanácsülésén – jelentette az MTI.

A verekedés a Herszon megyei Kahovka újonnan megválasztott önkormányzatának első ülésén történt. A Viktor Janukovics volt államfő híveiből álló Ellenzéki Blokk egyik képviselője a város új polgármesterének egy ajándékcsomaggal „gratulált” megválasztásához. A csomagban egy üveg vodka, egy szál kolbász, egy konzerv és egy konzervnyitó volt. Ezzel arra akart utalni, hogy a polgármester nem veti meg a szeszes italt, majd fennhangon alkoholistáknak nevezte azokat, akik rá szavaztak. Ezen felháborodva a jelenlegi elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkjának egy helyi képviselője kikapta a csomagból a kolbászt, és néhányszor fejbe vágta vele ellenzéki képviselőtársát.

Kijevben múlt csütörtökön a parlament folyosóján egy Porosenko-párti honatya szóváltás után a kezében lévő üveggel fejbe vágta Alekszandra Kuzseljt, Julija Timosenko frakciójának képviselőnőjét. Tiltakozásul pénteken Timosenko frakciója nem vett részt a plenáris ülésen.

Összeállította: ntk