Tankönyvek a magyar idegen nyelvként történő oktatásához

2015. november 11., 10:48 , 774. szám

A Kárpátaljai Megyei Oktatási Főosztály az idei tanévtől a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) kezdeményezésére vállalta a magyar mint idegen nyelv oktatását az ukrán tannyelvű általános és középfokú oktatási intézményekben. Az ehhez szükséges tankönyvek Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával mostanra el is készültek, és november 10-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán át is adták azokat az érintett intézmények számára.

Az átadó kezdetén dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntötte a megjelent pedagógusokat, iskolaigazgatókat, emlékeztetve a regionális nyelvekről szóló törvény elfogadására. Kiemelte: ahhoz, hogy egy nyelv hivatalosan is használatba kerüljön, ismerni kell azt, ehhez pedig lehetőség kell annak megtanulására. A hivatalos feltételek az új tanterv Oktatási Minisztérium általi elfogadásával megteremtődtek. Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig vállalta, hogy a magyar mint idegen nyelv tankönyvcsaládból biztosítja a szükséges tankönyveket. Ennek előkészítésében érintett pedagógusok, a Balassi Intézet és a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet vállalt szerepet. A KMPSZ elnöke hangsúlyozta: általános, hogy az emberek ismerik saját anyanyelvük mellett a nemzetközi kommunikációs nyelvet is, ám környezetük nyelvét nem mindig sajátítják el. Így nem egymással, hanem egymás mellett élnek csak, ezáltal nem alakulhat ki együttműködés a felek között. A magyar mint idegen nyelv oktatása az ezirányú változás első lépését jelenti.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára kiemelte: a nyelv kultúrát, erőt és olyan önazonosságot közvetít, amely erősíti a történelmileg és tradicionálisan együtt élő közösségeket. Az egymás mellett élés nemcsak békés, hanem aktív és egymást erősítő is kell, hogy legyen, ez pedig egymás megismerésén alapul. A megismeréshez a tudás vezet, s az csak a nyelveken keresztül közvetíthető. A tudás és az ismeret versenyképes tőkét jelent, amely bármilyen történelmi vagy gazdasági krízishelyzetben képes felemelni az embert.

Paljko Tetjana, a továbbképző intézet igazgatója elmondta: a Rákóczi-főiskola és az intézet segítségével előkészületben van az óvodások és elemi iskolások tanítására szánt tanterv kidolgozása is. 

Fakultatívan ugyan több helyen tanítják már a magyart, többek között a KMPSZ által szervezett vasárnapi iskolákban és a Beregszászi 5. Számú Középiskolában, de államilag elismert formában, iskolai tantárgyként oktatva ebben a tanévben kezdődött csak meg. A továbbképző intézet adatai szerint ebben 550 ötödikes diák vesz részt megyeszerte. Sajnálatos módon, a beregszászi járási Remete, Szvoboda és Kovászó nem jelezte ezirányú szándékát. A vasárnapi iskolásokkal együtt 1000 diákhoz jut el a tankönyv.

A Kiliki a Földön címet viselő tankönyv olyan diákok számára készült, akik még kezdők a magyar nyelv tanulása terén. Fő célja az érdeklődés felkeltése, továbbá lexikális alap nyújtása, amely lehetővé teszi a nyelvtudás további bővítését. Az olvasmányokban képregényszerű feldolgozásban ismerhetnek meg a diákok különböző történeteket, a hozzájuk tartozó nyelvtani tudnivalókkal együtt. A kiadvány a mindennapi élet szavait tartalmazó szótárt is tartalmaz. A helyes beszéd elsajátítását a leckéket záró kiejtési gyakorlatok szolgálják.

Czunyiné dr. Bertalan Judit itt-tartózkodása alatt több kárpátaljai oktatási intézményt is felkeresett, s több helyen személyesen adta át a tankönyvcsomagot.   

Espán M.