A parlament létrehozta az Állami Nyomozóirodát

2015. november 12., 16:17

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa elfogadta az Állami Nyomozóirodáról (DBR) rendelkező 2114. számú törvényt – jelentette csütörtökön az UNIAN.

A hírügynökség tájékoztatása szerint a törvénytervezetre 241 honatya szavazott igennel az ülésteremben jelenlévő 344-ből.

Andrij Kozsemjakin, a bűnüldözés jogalkotási hátteréért felelős parlamenti bizottság elnöke elmondta: az iroda azoknak a bűncselekményeknek az ügyében fog majd vizsgálódni, amelyekben korábban az ügyészség járt el, vagyis a magas rangú tisztségviselők, állami hivatalnokok, bírák és a bűnüldöző szervek munkatársai által elkövetett jogsértések tartoznak a hatáskörükbe a katonai bűncselekményeknek és azoknak az eseteknek a kivételével, amelyek a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda hatáskörébe tartoznak.

„Ily módon az ügyészség végérvényesen meg lesz fosztva a bírósági szakasz előtti vizsgálat funkciójától” – jelentette ki Kozsemjakin.

Mint Anton Herascsenko, Arszen Avakov belügyminiszter tanácsadója fogalmazott, mostantól „még a legfőbb ügyészi székért folytatott küzdelem is kevésbé ádáz lesz”.

A törvény értelmében az iroda igazgatóját Ukrajna elnöke nevezi ki a miniszterelnök előterjesztése nyomán, az igazgatói tisztség betöltésére meghirdetett nyílt pályázat eredménye alapján.

A DBR központi apparátusa és regionális főosztályai személyi állományának felső határát a jogszabály 1500 főben állapítja meg.

(unian.ua/Kárpátalja)