Zöld úton az önellátás felé

Megújuló energiaforrások a Sztojka-líceumban

2015. november 18., 09:58 , 775. szám
Nemsokára „termelni” is fognak az új épületen elhelyezett napelemek és napkollektorok

Szerte a világban egyre több magánszemély, cég, intézmény fedezi fel a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. A víz, a szél vagy éppen a nap energiájának kiaknázása ugyan nagyobb beruházást igényel, ámde hamar megtérül a befektetés, hiszen mindezen energiaforrások folyamatosan, különösebb beavatkozás nélkül megújulnak, továbbá környezetvédelmi szempontból sem mellőzhetőek.

Vidékünkön ugyan egyelőre még nincs nagy gyakorlata az alternatív energiaforrások kiaknázásának, és sokan kétkedve tekintenek erre a lehetőségre, de lassacskán azért hozzánk is beszivárog a(z) (meg)újulás szele. A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum példája legalábbis ezt mutatja.

Az intézményben, amely Kárpátalja egyetlen görög­katolikus líceuma, az elmúlt néhány évben lett fontos és egyre fontosabb kérdés az energiaügy. Az igény, amely mindezt eredményezte, egyszerű: takarékoskodás. Tóth Jenő az intézmény új vezetőjeként 2011-ben szembesült az addig is állami támogatás nélkül működő líceum toronymagas gáz- és villanyszámláival. Akkor magánemberek támogatásával, a fűtési rendszer felújítása és az épület teljes körű hőszigetelése után sikerült egyharmadával csökkenteni az energiafogyasztást, és ezzel együtt természetesen a kiadásokat is. A számok magukért beszéltek, így továbbgondolták a takarékoskodás kérdését. Az intézményben már csak és kizárólag takarékos izzók világítják meg a tantermeket, kollégiumi szobákat, s a téma kapcsán tartott előadásokkal, nevelői intelmekkel a diákokat is energiatakarékos szemléletmódra, környezetvédelemre nevelik.

Az elmúlt évben a magyar kormánynak köszönhetően nagyszabású beruházás indult Karácsfalván: 3 szinten egy 50 férőhelyes kollégiumot, egy 12x5 m alapterületű tanuszodát és egy szabványméretekkel rendelkező tornatermet-kosárlabdapályát épít a líceum. Az építkezés 2016 tavaszára tervezett befejeztével számos új lehetőség nyílik majd meg a líceum, a diákok, s összességében a kárpátaljai magyarság és a felnövekvő nemzedék előtt. A bővítés örömteli tény, de egyúttal sok-sok vaskos villany- és gázszámlát helyezett kilátásba az intézmény vezetősége számára. A Jóisten gondviselése határtalan, hiszen a munkálatok megkezdése után nem sokkal felkereste az intézményt a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány, amelynek segítségével a líceum az elmúlt év márciusában kéthektáros területet telepített be energiafűzzel, s a „vetés” után jövőre jöhet az „aratás” is. Az energiafűz gyorsan nő, ellenálló, magas energiatartalommal bír, az ültetvények hosszú éveken át „teremnek”. Hogy biztosítva legyen a líceum energiatakarékos és gazdaságos fenntartása, bő egy hónappal ezelőtt napelemek és napkollektorok kerültek fel az új épületrészre, amelyek 10 kW elektromos energiát képesek megtermelni, ezáltal a márciustól novemberig terjedő, napsütésben bőséges időszakban az új épület teljes energiaszükségletét képesek ellátni, továbbá a tanuszoda teljes vízmennyiségét, 75 m³ vizet 27 fokos hőmérsékleten tartani áram- és gázfogyasztás nélkül. A napelemek telepítését a Pannonhalmi Bencés Apátság, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Érsekség, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye, az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság és több magánszemély, köztük az anyaországi Bicsánszky János támogatta.

Ha minden számítás beválik, akkor a líceum szinte teljes egészében zöld energiából tartja majd fenn az új, összesen 1500 négyzetméteres épületrészt. A líceum vezetősége ezúton is köszönetét fejezi ki mindazoknak, akiknek segítségével a munkálatok befejeztével már legalább a fűtés miatt nem fog főni senki feje.

Espán Rita