A Hármashalom Alapítvány közleménye

2015. november 22., 15:14

Vidnyánszky Attilának és a társulat művészeinek civil felajánlása nyomán szombat délután a kárpátaljai Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram nyertesei ellátogattak a Nemzeti Színházba. A Don Quijote színpadra vitele előtt ráhangoló beszélgetésen vettek részt az alkotókkal.

A 2005-ben anyaországi civilek által létrehozott Hármashalom Alapítvány a Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram működtetésével tíz esztendeje támogatja a kárpátaljai magyar szórványban élők oktatását. „Egy évtized alatt közel nyolcszáz kárpátaljai tanár és óvónő részesült az ösztöndíjban; közülük sokan több alkalommal is győztesen pályáztak. A hagyományos értékelési rendszer szerint azok nyerik el a legtöbb pontot, akik a nyelvi szempontból legnehezebb, távoli szórványvidékekről jelentkeznek. Ez a legjobb módja a szórvány erősítésének. Büszkék vagyunk arra, hogy magánszemélyek éppúgy támogatják a programot, mint civil szervezetek és cégek is.” – mondta el Dr. Simon Attila, a Hármashalom Alapítvány korábbi elnöke. A Nemzeti Színház önzetlen felajánlásának köszönhetően adományozók és ösztöndíjasok kaptak meghívást a Don Quijote című előadásra.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója – maga is kárpátaljai származású lévén – fontosnak tartja a határon túli magyar közösség oktatásának megóvását és fejlesztését, melynek egyik fontos eszköze az ösztöndíjprogram. Az intézmény művészeivel együtt ezért határozták el, hogy egy előadás formájában járulnak hozzá a program népszerűsítéséhez, a résztvevők elismeréséhez.

(os.mti.hu/VV)