Kárpátaljáról – röviden

2015. november 25., 10:23 , 776. szám

Gondok voltak az ivóvízzel Csapon

A kárpátaljai folyókon levonuló árhullám következtében Csap egyes városrészeiben szünetelt a vezetékes vízszolgáltatás, máshol a víz szennyezett volt, a fogyasztásra alkalmatlan – jelentette hétfőn a Zakarpattya Online a Csapi Határőr-parancsnokság sajtószolgálata nyomán.

Ebben a válságos helyzetben a határőrök is a város segítségére siettek, és speciális járművükön ivóvizet szállítottak a lakosságnak. Az ivóvizet a határőrök az egyik helyi vállalat fúrt kútjából nyerték, onnan hordták szét az egyes városrészekbe, mindenekelőtt az iskolákba és óvodákba – áll a közleményben.

Természetesen a város maga is gondoskodott a lakosság ingyenes ivóvízellátásáról a vízművek helyreállításának időszakára – derül ki a Karpatszkij Objektív híradásából.

Kisebb világháborús lőszerraktárra bukkantak a Rahói járásban

A megyei különleges rendeltetésű baleseti mentőosztag tűzszerészei 113 második világháborús lőszert ártalmatlanítottak november 21–22-én Kőrösmező térségében. A veszélyes tárgyakra egy erdei forrás közelében bukkant egy helyi lakos, aki gombázni indult.

A szakértők 107 darab 50 milliméteres aknavető lövedéket emeltek ki a földből, melyek a jelzésekből ítélve 1944-ben készültek Németországban. Találtak ezen kívül hat, ugyancsak német gyártmányú kézigránátot is. Miután a terep nehezen járható volt, s minden lakott területtől távol esett, a szakemberek úgy határoztak, hogy a helyszínen semmisítik meg a talált lőszereket – írta a Zakarpattya Online.

A kárpátaljai vállalkozások majd egynegyede veszteségesen működik

A Kárpátaljai Megyei Statisztikai Főhivatal adatai szerint a megyei nagy- és közepes vállalkozások (a mezőgazdasági vállalatok, bankok és költségvetési intézmények kivételével) adózás előtti pénzügyi eredménye az idei esztendő első kilenc hónapja alapján 504,7 millió hrivnya veszteség volt (1151,1 millió hrivnya összesített bevétel mellett 1655,8 millió hrivnya veszteség).

A január–szeptemberi időszakban keletkezett veszteségek legnagyobb részét (69,6%) az iparvállalatok könyvelték el, mindenekelőtt a gépiparban – jelentette a Zakarpattya Online a statisztikai hivatal tájékoztatása alapján.

Havazott a kárpátaljai „síparadicsomok” térségében

A síelés szerelmesei számára fontos hírt a mukachevo.net közölte hétfőn a legnépszerűbb üdülőhelyeken működő webkamerák felvételei alapján.

Miközben Kárpátalja síkvidéki részén még sokfelé esett az eső, a hegyvidéki részeken már havazott. Jelentősebb hóhullást jelentettek az Ökörmezői járásból Fülöpfalváról (Pilipecről), Padócról (Podobovecről) és Iszkáról (Izkiről).

Ugyanakkor az ungváriak és a térség lakóinak körében népszerű Krasziján, valamint a volóci járási Szarvasházánál (Zsdenyievónál) még egészen kevés a hó.

Arról nem szólnak a jelentések, hogy a lehullott hómennyiség elegendő-e már valahol a síeléshez.

Gázmérgezés Beregrákoson

Ismeretlen gáz mérgezett meg egy beregrákosi családot – jelentette kedden reggel a Novini Zakarpattya.

Az egyaránt 38 éves férjet és feleséget a munkácsi járási kórházba szállították, 16 és 10 éves gyermekeiket pedig az ugyancsak Munkácson található Megyei Gyermekkórházban helyezték el. A portál szerint az előzetes diagnózis ismeretlen gáz okozta mérgezés.

(Összeállította: zzz)