Dokumentumcsere névváltoztatás esetén

2015. december 2., 13:36 , 777. szám

„Hamarosan férjhez megyek, s felveszem a házastársam nevét. Úgy hallottam, hogy a névváltoztatás miatt minden okmányomat ki kell cseréltetnem. Valóban így van-e, s mire kell számítanom?”

– Az első és legfontosabb dokumentum, amelyet ki kell cseréltetnie a házasságkötés és az ebből fakadó névváltoztatás után, az a személyi igazolvány. Erre a házasságlevél kiadását követő egy hónapon belül sort kell keríteni, különben az illetékes hivatal bírságot szabhat ki a határidő elmulasztásáért Ukrajna adminisztratív jogsértési törvénykönyve 197. paragrafusa alapján. A bírság mértéke legfeljebb az adózatlan minimális jövedelem háromszorosa (51 hrivnya) lehet. Az igazolványcserét kérvényeznie kell az Állami Migrációs Szolgálatnak a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes részlegénél. A kérvényhez mellékelni szükséges a kicserélendő személyi igazolványt, két darab 3,5 x 4,5 centiméteres fényképet, illetve azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják a névváltoztatás tényét. Ezek alapján a hivatalnak egy hónapon belül ki kell állítania az új okmányt. Az igazolványcsere ebben az esetben ingyenes.

A következő teendő az odaítélt identifikációs számról kiállított igazolás cseréje, amit az adóhatóság lakóhelye szerint illetékes hivatala végez. Ami azt illeti, maga az adószám változatlan marad – annak elvben egy életen át végig kell kísérnie a személyt –, a számhoz tartozó nevet azonban átírják a nyilvántartásban, s ennek alapján egy új igazolást adnak ki. E dokumentum mielőbbi cseréjét az teszi szükségessé, hogy szinte minden adó- és/vagy illetékköteles tranzakció – például ingatlanvásárlás, útlevéligénylés – csak ennek az igazolásnak a birtokában bonyolítható le.

Ha megvan az új személyi igazolvány és az új igazolás az identifikációs kódról, igényelheti az új névre kiállított útlevelet. Megjegyzendő, hogy új útlevelet igényelni elvben nem kötelező, tehát nem sértünk semmilyen törvényt vagy határidőt, ha várunk a cserével néhány hetet, esetleg hónapot – persze külföldre utazni csak az új úti okmánnyal lehet. Ugyancsak tudni kell, hogy a névváltoztatás okán új útlevelet igénylő személy sem az eljárás menetében, sem idejében, sem pedig költségeiben nem számíthat semmilyen kedvezményre a hatóságoktól, azaz a többi igénylővel azonos elbírálásban részesül.

A gépkocsivezetői jogosítvány – ha van – cseréje nem kötelező, bár kívánatos. Máskülönben a személyi igazolvány cseréjének pillanatától kénytelen lesz állandóan magával hordani a házasságlevelét vagy annak másolatát. A biztosítási és egyéb hivatalos ügyek intézése is lényegesen egyszerűbbé válik, ha a jogosítványban már az új név szerepel. Tudni kell, hogy az új jogosítvány igényléséhez „friss” egészségügyi igazolást kell felmutatni. (Megjegyzendő, hogy várandós asszonyoknak mifelénk nem egyszerű megszerezni ezt a dokumentumot. Naponta hallani azonban olyan történetekről, hogy az emberek bizonyos közvetítőknek nyújtott szerény ellenszolgáltatás fejében bármiféle orvosi közreműködés nélkül hozzájuthatnak hasonló papirosokhoz.)

A munkakönyvet sem szükséges kicserélni. Elég annyit tennie, hogy – amennyiben van munkahelye – az esküvő után leadja a személyzeti osztályon a házasságlevelét és az új személyi igazolványát, melyek alapján az illetékes hivatalnok elvégzi a szükséges módosítást a munkakönyvben. Munkahely hiányában annak az intézménynek kell majd elvégeznie az említett módosítást, amely a következő hivatalos bejegyzést eszközli az okmányban.

Fontos viszont kezdeményezni a munkaadónál a nyugdíjbiztosítási igazolás mielőbbi cseréjét. Általánosságban elmondható az eljárásról, hogy minél korábban szánjuk rá magunkat, annál kevésbé lesz bonyolult az ügyintézés.

Hasonló a helyzet az egészségbiztosítással. A foglalkoztatottak esetében ezt is a munkaadó intézi, ellenkező esetben az egészségügyi poliszokat kiadó hivatalhoz kell fordulni.

Nem úszhatja meg névváltoztatás esetén a bankkártya vagy a betétkönyv cseréjét sem. Hiszen ha az új nevére érkezik átutalás, előfordulhat, hogy a bankja nem fogja tudni mire vélni a dolgot, s a pénze valahol elakad a rendszerben.

hk