Az ukránok többsége szerint a vezető tömegtájékoztatási eszközök az oligarchák birtokában vannak

2015. december 5., 14:27

Csupán a polgárok 6 százaléka hisz abban, hogy az ukrán újságírók befolyással vannak az őket foglalkoztató tömegtájékoztatási eszközök szerkesztőségi politikájára és hírtartalmára – derül ki a GfK Ukraine által végzett közvélemény-kutatásból, melyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertet.

Az ukránok többségének (71%) meggyőződése, hogy a vezető tömegtájékoztatási eszközök az oligarchák tulajdonában vannak, ami negatívan hat az újságírók objektivitására és függetlenségére.

Arra a kérdésre, hogy „Ki gyakorolja a legnagyobb befolyást a vezető ukrán tévécsatornák hírműsorainak tartalmára?”, a megkérdezettek legfeljebb három válaszlehetőséget választhattak ki a kutatók által felkínáltak közül. Végeredményben több mint a felük (54%) a hírek fő megrendelőiként az oligarchákat és a médiák tulajdonosait nevezte meg. Emellett a válaszadók 35 százaléka szerint nagy befolyással vannak a hírműsorok tartalmára az államhatalmi szervek képviselőitől érkező informális rendelkezések. A harmadik legbefolyásosabb tényezőként a válaszadók a politikusokat nevezték meg, akik pártjaik bújtatott reklámjára adnak megrendelést a vezető ukrán tévécsatornák műsorainak.

Abban, hogy az újságírók (a tévécsatornák munkatársai) és a tévénézők befolyással vannak a hírek tartalmára, csak egy elenyésző kisebbség – a válaszadók 6, illetve 2 százaléka – hisz. Ugyanakkor a megkérdezettek 22 százaléka nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

A felmérést a GfK Ukraine 2015 októberében végezte a Mediavarta társadalmi szervezet megrendelésére, a Nemzeti Alap a Demokráciáért (NED) támogatásával, 1000 fős mintán.

A KMISZ 2014 októberi felmérése szerint az ukrán polgárok túlnyomó többsége számára (83,5%) az ukrajnai televízió volt a fő hírforrás. További 31 százalék az internetes oldalakat, 29 százalék ismerőseit és rokonait, 21 százalék az oroszországi televíziót, 29 százalék az ukrajnai lapokat és folyóiratokat, 16 százalék az ukrajnai rádióadásokat, 11 százalék a közösségi oldalakat, 2 százalék az oroszországi lapokat és folyóiratokat, 1 százalék az oroszországi rádiót nevezte meg hírforrásként (erre a kérdésre hármat választhattak a felkínált válaszlehetőségek közül a megkérdezettek).

(zn.ua/Kárpátalja)