Kisebbségi kérdéseket vitattak Ungváron

2015. december 5., 10:12 , 778. szám

Európai kommunikációs modellek közhivatalok, állami szervezetek és nemzeti kisebbségek között címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Ungváron a Kisebbségi Ügyek Európai Központja, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció és az Ungvári Nemzeti Egyetem szervezésében.

A december 3-án megtartott eseményen a Kárpátalján élő kisebbségek küldöttei, egyetemi tanárok, kutatók, valamint közhivatalok, állami szervezetek képviselői voltak jelen. A projekt a németországi székhelyű kisebbségi ügyek központjának szervezésében 2014-ben látott napvilágot, mely a dán külügyminisztérium anyagi támogatásának köszönhetően három országra terjedt ki: Moldovára, Ukrajnára és Belorussziára. Az egy évvel ezelőtt útjára indított rendezvény már több helyszínen sikeresen megvalósult, többek között néhány hete Kijevben. A szervezők elmondása alapján minden olyan régióba szeretnék elvinni, ahol az adott országokban a nemzeti kisebbségek meghatározóan jelen vannak. A program célja, hogy különböző szereplőket, kutatókat, egyetemi tanárokat, kisebbségi szervezetek képviselőit, kormányapparátusok vezetőit egy asztalhoz ültessék közös gondolkodást előidézve, s a tapasztalatcserén és észrevételeken kívül, próbálják megtalálni a közös megoldásokat az adott problémákra.

A beszélgetés elején dr. Dobos Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársa tartott szemináriumot az Európai kommunikációs modellek a kisebbségek és államapparátusok között címmel. Az előadás fókuszában a közhivatalok, állami szervek és a kisebbségek közötti kommunikáció szerepelt, ennek a lehetséges intézményi mechanizmusai, struktúrái. A jelenlévők megismerkedhettek az európai kormányzati konzultációs tevékenységekkel, az ombudsmani intézmények munkájával kisebbségi ügyekben, valamint az antidiszkrimináció kérdéseivel.

A szemináriumot követően kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott az esemény, amelyen a nemzetiségek képviselői osztották meg problémáikat, észrevételeiket.

A gyakorlati szemináriumon Kárpátalja minden nemzetiségének képviselői jelen voltak. Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai-kommunikációs ügyekért felelős titkára, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Kutatóintézetének munkatársa felszólalásában a kárpátaljai magyar kisebbség eddig elért sikereiről beszélt. Felhívta azonban a figyelmet azokra a problémákra, melyek máig megoldatlan kérdésként vannak jelen. Többek között a kisebbségi kulturális intézmények állami finanszírozásának kérdésére, a kisebbségi anyanyelvi oktatás fenntartására és fejlesztésére. Szót ejtett az önálló magyar nyelvű tankerület kialakításának fontosságáról. Beszélt az egyházi oktatási intézmények állami finanszírozásáról. Kiemelte, hogy az esélyegyenlőség érdekében biztosítani kell a magyar ajkú diákok számára, hogy anyanyelvből és anyanyelven felvételizhessenek. Darcsi Karolina hangsúlyozta a nyelvhasználat kiszélesítésének fontosságát, és egy az európai normáknak megfelelő nyelvtörvény létrehozását.

A különböző észrevételek, és problémák megosztása után a jelenlévők között tartalmas beszélgetés alakult ki a problémák megoldásának keresése céljából.

Dr. Dobos Balázs a rendezvény kapcsán elmondta: „Ezek a konzultációs mechanizmusok azok az intézményi helyzetek, ahol a kisebbségek tudják hallatni hangjukat”. Szerinte az európai példák sem mentesek a maguk ellentmondásaitól, nem lehet példaként beállítani egy európai országot sem, amelynek ugyanazt a formáját kellene más országban alkalmazni. „Azt gondolom, az ilyen alkalmak nagyon fontos jelentőséggel bírnak, hiszen a tapasztalatcserén és észrevételeken túl egy közös együttgondolkodási folyamat alakul ki, amely meghatározó lehet a későbbiekben a kisebbségi ügyekben.”

Az összejövetel kulturális programmal zárult, ahol a helyi nemzetiségek zene- és táncvilágába kalauzolták az érdeklődőket.

Váradi Enikő