Heti belpolitikai szemle

2015. december 9., 10:23 , 778. szám

Transparency International: magas a korrupciós rizikó az ukrán védelmi szférában

Változatlanul magas a korrupciós kockázat az ukrán védelmi szférában. Az Ukrajinszka Pravda szerint ez a következtetés vonható le a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes hálózatának vizsgálatából. A TI egyben felhívja a figyelmet a Védelmi Minisztérium erőfeszítéseire, ami a hadsereg személyi állományának jobb korrupcióellenes felkészítését, a belső ellenőrzés erősítését illeti.

A vizsgálat értelmében Ukrajna a nagyon magas korrupciós kockázatú államok csoportjába került. Az A-tól (nagyon alacsony korrupciós kockázat) F-ig (kritikus kockázat) terjedő skálán országunkat a D csoportba sorolták.

RPR: a nyugdíjellátási és társadalombiztosítási rendszer Ukrajnában rendkívül alacsony hatásfokú

A Reanimációs Reformcsomag (RPR) elnevezésű, ukrajnai civil szervezeteket egyesítő platform szakértői szerint a nyugdíjellátási és társadalombiztosítási rendszer Ukrajnában rendkívül alacsony hatásfokú, haladéktalanul felül kellene vizsgálni azt – jelentette az Ukrajinszka Pravda a szervezet közleményére hivatkozva.

Az RPR emlékeztet, hogy 2014-ben a nyugdíjalap kiadásai a GDP 15,7 százalékát tették ki, szociális ellátásra további 3,7 százalékot fordított az ország, ami a legmagasabb mutató világviszonylatban, s erősen visszafogja a gazdasági növekedést.

„Ezek a problémák jelentősen kiéleződtek a Krím megszállása, az ATO övezetében tartózkodó nyugdíjasok újbóli nyilvántartásba vétele, a menekültek jelentős száma, a kommunális szolgáltatások ellentételezésére fordított szubszidiók növelése következtében. Mindezek a tényezők megfelelő elektronikus nyilvántartás és megbízható ellenőrzési eszközök hiányában alacsony hatékonyságú nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszer kialakulásához vezettek” – mutatnak rá a szervezetnél.

A DFSZ háromhavonta 5 százalékkal emelné a szeszes italok és a dohányáruk jövedéki adóját

Az Állami Pénzügyi Szolgálat (DFSZ) az adóreform keretében tett javaslatot a szeszes italok és dohányáruk jövedéki adójának fokozatos, negyedévente 5 százalékos emelésére – jelentette be Roman Naszirov, a szolgálat vezetője múlt pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata számolt be.

A piac könnyebben dolgozza fel a fokozatos, negyedévente vagy félévente bekövetkező emelkedést – érvelt a tisztviselő, megjegyezve, hogy a jövedéki adó mértékének hirtelen emelkedése növelné az illegális termékek arányát a piacon, amivel a DFSZ-nek kell majd felvennie a harcot.

A Pénzügyminisztérium által kidolgozott új adótörvénykönyv azzal számol, hogy 2016-tól másfél-kétszeresükre – a szárazborok esetében az ötszörösükre – nőnek a jövedéki adók. Emellett a tárca ötéves átmeneti időszakot javasol a jövedéki adók európai szintre emeléséhez. Azaz a továbbiakban a jövedéki adó mértéke évente 5–7 százalékkal nőne 2017 és 2020 között.

Minden rendőrre attesztáció vár, a felsőbb vezetőkre pedig hazugságvizsgálat is

A nemzeti rendőrség valamennyi munkatársa csak az attesztációt követően állhat munkába – jelentette ki Hatija Dekanojidze, a nemzeti rendőrség vezetője múlt pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

„Senkit sem véglegesítünk az állásában attesztáció nélkül” – hangsúlyozta.

Elmondása szerint az attesztáció kétszakaszos. Az elsőt a munkatársak analitikus képességeinek és szakmai ismereteinek tesztelése jelenti. A második szakaszban 12 bizottság értékeli a jelölteket, s ennek során interjúkra is sor kerül.

Dekanojidze kitért arra is, hogy minden felsőbb szintű vezetőt poligráfos vizsgálatnak vetnek alá.

Közvéleménykutatás: a tömegtájékoztatási eszközök az oligarchák birtokában vannak

Csupán a polgárok 6 százaléka hisz abban, hogy az ukrán újságírók befolyással vannak az őket foglalkoztató tömegtájékoztatási eszközök szerkesztőségi politikájára és hírtartalmára – derül ki a GFK Ukraine által végzett közvéleménykutatásból, melyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertet.

Az ukránok többségének (71%) meggyőződése, hogy a vezető tömegtájékoztatási eszközök az oligarchák tulajdonában vannak, ami negatívan hat az újságírók objektivitására és függetlenségére.

Arra a kérdésre, hogy „Ki gyakorolja a legnagyobb befolyást a vezető ukrán tévécsatornák hírműsorainak tartalmára?”, a megkérdezettek legfeljebb három válaszlehetőséget választhattak ki a kutatók által felkínáltak közül. Végeredményben több mint a felük (54%) a hírek fő megrendelőiként az oligarchákat és a médiák tulajdonosait nevezte meg. Emellett a válaszadók 35 százaléka szerint nagy befolyással vannak a hírműsorok tartalmára az államhatalmi szervek képviselőitől érkező informális rendelkezések. A harmadik legbefolyásosabb tényezőként a válaszadók a politikusokat nevezték meg, akik pártjaik bújtatott reklámjára adnak megrendelést a vezető ukrán tévécsatornák műsorainak.

Az elnök aláírta a mezőgazdasági földek eladási moratóriumát meghosszabbító törvényt

Petro Porosenko ukrán elnök ellátta kézjegyével Ukrajna törvényét A földtörvénykönyv átmeneti rendelkezései X. fejezetének módosításáról a mezőgazdasági földek elidegenítésére vonatkozó tiltás meghosszabbítása kapcsán, melyet november 10-én fogadott el a parlament – jelentette az UNIAN.

A hírügynökség az államfő sajtószolgálatának tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a törvény egy évvel hosszabbította meg a mezőgazdasági rendeltetésű földek eladására vagy egyéb módon történő elidegenítésére meghirdetett moratóriumot, ami lehetővé teszi, hogy ez idő alatt kidolgozzák a mezőgazdasági rendeltetésű földek forgalmának jogi mechanizmusát, illetve a szükséges normatív dokumentumokat.

Összeállította: ntk