A képek tükrözik az esős időjárás hangulatát

RIT-kiállítás a Rákóczi-főiskolán

2015. december 9., 08:31 , 778. szám

Idén október 10. és 24. között tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Im­re Társasága (RIT), a Hol­lósy Simonról elnevezett al­kotótáborát, ezúttal az Ökör­mezői járásban, Felső­szi­nevéren. Az alkotótábor munkájában 13 kárpátaljai képzőművész vett részt, akiknek a táborban alkotott festményeiből összeállított kiállítás nyílt december 4-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Gross Arnold termében.

A kiállítás megnyitójának kezdetén Kopriva Attila, a RIT tagja, a Rákóczi-főiskola tanára elmondta, hogy a RIT minden évben egy olyan színvonalas alkotótábort szervez, ahol a társaság tagjai mellett elismert vendégművészek is részt vesznek. Az alkotótáborok hagyományai Hollósy Simontól kezdődnek, amikor a művészek kimennek a szabadba és próbálnak ott alkotni, beszélgetni a művészetről és más dolgokról, ezáltal segítve egymást az alkotói munkában. Az idei kéthetes felsőszinevéri alkotótáborban tizenhárom művész vett részt, nagyon sok szép helyre ellátogattak a környéken, amelyek visszaköszönnek egyes művekről. Vannak a társaság alkotói között absztrakt művészek is, vannak realista és impresszionista művészek, akiknek a munkái közelebb álnak a hagyományos kárpátaljai festészethez. Az alkotók mind másféleképpen közelítették meg az őszt, sok esetben ugyanazt és nagyon hasonló kompozíciót is megfestett több művész is. A kiállításon átlagosan három képpel van jelen mindegyik, az alkotótáborban részt vett művész.

Fodor Gyula, a kiállítást befogadó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektor-helyettese elmondta: „Nagyon örülünk neki, hogy főiskolánk immár többedik alkalommal adhat otthont ilyen rangos kiállításnak. Egyben köszönöm a RIT alkotóinak, hogy évről évre elhozzák munkáikat a főiskola falai közé. Intézményünk mára már nem csak oktatással foglalkozik, művelődési-kulturális központtá nőttük ki magunkat, és továbbra is vállaljuk ezt a missziót. Ígérhetem, hogy ezentúl is tárt karokkal és nyitott ajtókkal fogjuk fogadni az ehhez hasonló kiállításokat, rendezvényeket.”

Magyar László, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke a kiállító művészek nevében köszönetet mondott a kiállítás megnyitóján megjelenteknek, akik érdeklődnek a kortárs képzőművészet iránt, megnézik, tisztelik, becsülik, továbbadják jó hírét.

A megnyitót követő fogadáson Szalipszki Endre, Magyarország beregszászi főkonzulja mondott pohárköszöntőt, hangsúlyozva, hogy a karácsony előtti, adventi hangulatban egy igazán szép kiállítást kapott ajándékba a RIT művészeitől mindenki, aki ott lehetett a megnyitón, és aki később betér a főiskolára. „Jó jelnek tekintem, hogy mindenféle hullámverések közepette, amik érik a kárpátaljai képzőművészeket és az itt élő embereket egyaránt az elmúlt időszakban, az ecsetjük nem áll meg, dolgoznak és szívet-lelket melengető alkotások kerülnek rá a vásznaikra” – hangsúlyozta a főkonzul, majd áldott, békés ünnepeket, további alkotókedvet és eredményes munkálkodást kívánt.

dózsa