Kimagaslóan színvonalas előadások a döntőben

I. Bartók Béla Komolyzenei Tehetségkutató Verseny

2015. december 16., 10:12 , 779. szám

Idén első ízben szervezte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az I. Bartók Béla Komolyzenei Tehetségkutató Versenyt, amelyet Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatott anyagilag. A verseny döntőjére december 12-én Ungváron a Kárpátaljai Megyei Filharmónia koncerttermében került sor, ahol az elő- és középdöntőket követően három korcsoportban 15 tehetséges kárpátaljai fiatal mérhette össze tudását és felkészültségét.

A döntő kezdetén Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára köszöntötte a versenyzőket, a zsűri tagjait és a közönséget. Elmondta, hogy a versennyel a KMKSZ igyekezett közelebb hozni a komolyzenét az emberekhez, illetve a komolyzenében jártas tehetségeknek akartak bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A verseny kiírása szerint énekkel vagy valamilyen klasszikus hangszeres produkcióval lehetett jelentkezni, kizárólag egyénileg, az 5–9, 10–14 és 15–19 éves korcsoportokban. Az első fordulóra egy szabadon választott klasszikus művel lehetett jelentkezni; akik továbbjutottak a középdöntőbe, azoknak egy újabb szabadon választott zenei művet kellett előadniuk; végül az ungvári döntőben egy újabb szabadon választott mű mellett egy magyar zeneszerző klasszikus művét is elő kellett adni a szakértő zsűri és a közönség előtt. A versenyre 101 fiatal jelentkezett, 31-en az Ungvári járásból, hárman a Munkácsiból, 25-en a Beregszászi, 29-en a Nagyszőlősi járásból, 13-an pedig a Felső-Tisza-vidékről. 59 gyerek jutott be a középdöntőbe, ahonnan a szakértő zsűri három résztvevőt engedett tovább a döntőbe a legfiatalabb korcsoportból, 11 fiatalt a középső korcsoportból, és mindössze egyet a legidősebb korcsoportból.

A döntő szakértő zsűrijének három tagja Magyarországról érkezett, ketten pedig Kárpátalját képviselték. A zsűri elnöke Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester, a Franco Ferrara Karmesterverseny győztese, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára volt, tagjai: Dobozy Borbála, Liszt Ferenc-díjas csemballóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint Kassai István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a kárpátaljai tagjai pedig: Pohareczky Eduárd hegedű- és brácsatanár, valamint Holozsi Imre szaxofonművész, a Beregszászi Művelődési Osztály vezetője.

Kocsár Balázs zsűrelnök a produkciókat értékelve kiemelte, hogy a legkisebb korcsoportban is színvonalas előadásokat láthattak, amihez a versenyzők mellett a felkészítő tanároknak is gratulált. A legkisebb korosztályban első helyezést ért el Fizer Kamilla, a Nagyszőlősi Művészeti Iskola növendéke, aki Adolf Huber Concertinóját és Horváth Géza Magyar eszkizét játszotta csodálatosan egy kis hegedűn. Második Paládi Máté lett, aki a Péterfalvai Művészeti Iskolából érkezett, felkészítő tanára Engi Erika, zongorán játszotta Edward MacDowell Alla tarantella és Bartók Béla I. román tánc című művét, a harmadik díjat a Viski Művészeti Iskola tanulója, Ratyikov-Rozsnyov Maxim kapta, aki trombitán játszotta Rimszkij-Korszakovtól Az indiai vendég dalát, Bartók Bélától pedig az Ugra-bugrát, felkészítő tanára Ötvös József.

A népes középső kategóriában nehezen tudott dönteni a zsűri a 11 induló között, hisz jobbnál jobbak voltak a produkciók. Az első díjat Kovács Gábornak ítélték, aki az Ungvári Zeneművészeti Szakközépiskola Sípos Natália által felkészített diákja, hegedűn játszotta Hubay Jenő Orosz sirató és Pablo de Sarasate Introdució és tarantella című művét. Második lett ebben a korcsoportban Barna Bernadett, a Viski Műveszeti Iskola diákja, felkészítő tanára Fegykó Larisza. Bernadett Claud Debussy Arabesque című művét és Bartók Béla VI. román táncát játszotta zongorán. A harmadik helyezést a zsűri Dorckij Veronikának, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola tanulójának ítélte oda, aki ugyancsak zongorán játszotta Olekszandr Zsuk Poema és Liszt Ferenc Asz-dúr etűdjét. Kocsár Balázs elmondta, hogy nem volt lehetőségük a díjak megosztására, ezért külön elismerésben részesítették kitűnő xilofonjátéka miatt Lemák Jurijt, az Ungvári Művészeti Iskola növendékét, valamint a hegedűs Sztojka Vanesszát, a Nevetlenfalui Zeneművészeti Iskola növendékét.

A legidősebb korosztály egyet­len döntőse Schreiner Bence, To­mics Ferenc növendéke volt, aki Geszler Görgy és Klammer műveit játszotta klarinéton.

Végül a döntő minden résztvevője oklevélben részesült. A díjazottak az oklevél mellett a KMKSZ által felajánlott pénzjutalmat vehettek át Brenzovics László parlamenti képviselőtől, a KMKSZ elnökétől, a Magyar Művészeti Akadémia jutalmát pedig Répás Zsuzsannától, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli Ügyek Főosztályának főosztályvezetőjétől. Répás Zsuzsanna bejelentette, hogy a döntőben részt vevőket a Magyar Művészeti Akadémia meghívja egy budapesti kirándulásra, amelyet összekötnek egy koncertlátogatással is. Néhányuk számára pedig budapesti fellépési lehetőséget is biztosítanak majd.

A Bartók Béla Komolyzenei Tehetségkutató Verseny döntőjén a népes közönség soraiban ott volt többek között Buhajla József ungvári magyar főkonzul és a főkonzulátus munkatársai, Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet igazgatója, valamint Ivan Mikita, a Kárpátaljai Megyei Filharmónia igazgatója, továbbá a megye számos művészeti iskolájának vezetője. Többen közülük egyetértettek abban, hogy ezt a magas színvonalú versenyt a jövőben is meg kell majd rendezni.

Badó Zsolt