Pályázati lehetőségek civilszervezetek számára

2015. december 16., 11:00 , 779. szám

A határon átívelő magyar–magyar civilszervezetek közötti együttműködések anyagi támogatását segíti pályázati forrásokkal a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amely a civil önszerveződések működését, a nemzeti összetartozást, valamint a közjó kiteljesedését, illetve a civilszervezetek szakmai tevékenységét támogató központi költségvetési előirányzat Magyarországon. A NEA kollégiumainak nagy részéhez magyarországi szervezetekkel közösen, konzorciumban, azok partnereiként kárpátaljai civilszervezetek is pályázhatnak.

Kárpátaljai magyar civilszervezetek ezirányú próbálkozásait kívánja támogatni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum, amely a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével közösen létrehozott egy kárpátaljai civil információs irodát, valamint információs napot szervezett Beregszászban a Rákóczi-főiskolán vidékünk magyar civil-, ifjúsági és egyházi szervezetei számára, ahol részletes tájékoztatást adtak a NEA-pályázatokkal kapcsolatban.

Az információs napra az összes kárpátaljai egyházi, ifjúsági és civilszervezet képviselői kaptak meghívást, akik számára a jelenlegi gazdasági helyzetben sok esetben létkérdés, hogy programjaikhoz és a szervezeteik működtetésére Magyarországról kaphassanak pályázati támogatást.

A részletes tájékoztatás előtt az érdeklődőket Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ önkormányzati titkára köszöntötte.

A fórumon részt vett Fülöp Attila, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki a pályázatok kapcsán elmondta, hogy a Magyarországon működő Nemzeti Együttműködési Alap a civilszervezeteknek jutatott pénz forrása. A NEA-nak szándékosan van egy Nemzeti Összetartozás Kollégiuma, amely arra hivatott, hogy az alapvetően magyarországi civilszervezetek számára kiírt pályázatban mégis legyen egy olyan alap, ahonnan a határon túli magyar szervezetek is tudnak pályázni. Hamarosan kiírják a NEA szakmai pályázatait, amelyekről a http://civil.info.hu honlapon tájékozódnak.

Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum operatív igazgatója elmondta, hogy a NEA három kollégiumához is benyújtható határon átnyúló együttműködési pályázat: 1. az Új nemzedékek jövőjéért kollégium, amelytől nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés, természet- és környezetvédelem területén működő civilszervezetek kaphatnak támogatást. 2. Mobilitás és alkalmazkodás kollégium, amelytől az élet- és vagyonbiztonság, a közbiztonság, polgári védelem, önkéntes tűzoltás, mentés és katasztrófa-elhárítás, a közrend és közlekedésbiztonság védelme, szabadidő, hobbi és sport, a nők és férfiak esélyegyenlőségének védelme területén működő civilszervezetek kaphatnak anyagi forrásokat. 3. A Nemzeti összetartozás kollégiuma által kiírt pályázatok pedig deklaráltan az európai integráció és a Kárpát-medencei együttműködés mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység elősegítése, továbbá a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint az emberi és állampolgári jogok védelme területén működő civilszervezetek számára nyitottak. Elmondta, hogy ezek a pályázatok maximum 3 millió forint összegre benyújtható pályázati lehetőséget biztosítanak.

Kiss András felajánlotta, hogy Kárpátalján létesített irodájukon keresztül (Beregszász, Bethlen utca 2.) szívesen segítenek magyarországi projektpartner keresésében.

A pályázatokkal kapcsolatban számos gyakorlati tanácsot adott bírálóként szerzett tapasztalatai alapján Janzsó Ádám, a NEA Új nemzedékek jövőjéért kollégiumának alelnöke, amelyet kiegészített kárpátaljai tapasztalatokkal Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke.

dózsa