Szívelégtelenség (szívgyengeség)

2015. december 16., 09:18 , 779. szám

Az egyik gyakori kardiológiai megbetegedés a szívelégtelenség, mely nemcsak súlyosan megnehezíti a betegek mindennapjait és megzavarja éjszakai nyugalmukat, hanem életveszélybe is sodorja őket. A kórral való együttélés megkívánja a betegre való nagyfokú odafigyelést orvosa és családja részéről egyaránt. A betegségről dr. Szabó Miklós csapi orvos informálja olvasóinkat.

– A szívgyengeség a szívizom erejének olyan mérvű csökkenése, melynek következtében a szívizom nem képes teljes mértékben ellátni feladatát. A vér áramlása lelassul. A szív a nagy visszerekből belefolyó vérnek csak egy részét képes kilökni magából, a másik rész vagy a szívben, vagy a szív előtt pang – magyarázza a doktor. – A szívelégtelenség kifejlődésében szerepet játszik a nem kezelt magas vérnyomás, az aortaszűkület, a stressz, egyik tünete a nehéz légzés, vagyis a szívasztma, mely kezdetben csak munkavégzéskor jelentkezik, később viszont már nyugalmi állapotban is.

– Miért alakul ki?

– Azért, mert a lassabban keringő vér nem képes biztosítani a szövetek számára a szükséges oxigént. A szívből kilépő folyadék, a savó a bőr alatti szövetekbe kerül, vizenyőt (duzzanatot, daganatot) képez, mely a nehézkedési erőnek megfelelően, a test legmélyebb pontján gyűlik meg, a boka és a lábszár között. Reggel még nem okoz lábduzzanatot, de estére a láb beledagad a cipőbe, nappal a vizelet mennyisége megkisebbedik, éjjel viszont jellemző a gyakori és bő vizelés.

Visszatérve a szívasztmára… A nehéz légzés asztmatikus rohamban jelentkezik, és olyan kórképek hozzák létre, melyek a szív bal kamráját túlterhelik, kimerítik, és így a kamra már nem képes továbbítani a tüdővénákból érkező vért. Pangás alakul ki a kisvérkörben, és tüdővizenyő lép fel. A légcső nehezítetté válik, nehéz lesz a ki- és belélegzés.

– Mit kell tudnunk az asztmatikus rohamról?

– A roham gyakran éjjel, álmában lepi meg a beteget. Segít, ha a beteg felül, a lábát pedig lelógatja. A betegek általában könnyebben töltik az éjszakát egy kényelmes fotelben ülve, mint az ágyban fekve. Szívasztma esetén a páciens életveszélyben van, ezért feltétlenül szükséges az azonnali orvosi beavatkozás, amellyel a nehéz légzéses roham megszüntethető, még ha az alapbetegség, vagyis a szívelégtelenség nem is gyógyítható. Ajánlatos állandó kardiológusi vagy családorvosi felügyelet alatt tartani a beteget, és a majdnem állandó gyógyszerszedés is ajánlott. Vízhajtókat, vérhígítókat, likorideket kell bevenni, és kimondottan szigorúan orvosi felügyelet alatt, szedésüket a kardiológus vagy a családorvos szabályozza.

Lajos Mihály