Újabb bunyó a parlamentben

2015. december 16., 11:13 , 779. szám

Ezúttal a két legnagyobb kormánypárti frakció, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) és a Népi Front frakcióinak honatyái között támadt nézeteltérés Arszenyij Jacenyuk kormányfő múlt pénteki felszólalása alatt.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy Oleh Barna képviselő (BPP) egy csokor rózsát nyújtott át a kormányfőnek, majd a szó szoros értelmében felnyalábolta és megpróbálta elvonszolni Jacenyukot a szószéktől. Erre a Népi Front elsőként odaérő képviselői lökdösni, ütlegelni kezdték Barnát, mire a BPP honatyái is bekapcsolódtak a dulakodásba. A parlament csak hosszú percekkel később tudta folytatni munkáját.

Az esetről beszámoló sajtójelentések emlékeztetnek, hogy Barna aláírásokat gyűjtött a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány benyújtásához. Egy éve szavazta meg a parlament a kormányprogramot, és eddig bizalmatlansági indítványt nem lehetett benyújtani a kabinettel szemben, most viszont lejárt a kormány „védettségének” ideje.

Jurij Lucenko, a BPP frakcióvezetője utóbb bocsánatot kért a parlamenttől Barna viselkedéséért, megengedhetetlennek nevezve az eljárást. Később a párt részéről jelezték, hogy Barnát kizárták a frakcióból.

Az incidensnek mindazonáltal csak részben sikerült elhomályosítania a sajtóban a miniszterelnök parlamenti beszédét, aki a várakozásokkal ellentétben nem a hivatalos éves kormányfői beszámolót tartotta meg, hanem a minden héten szokásos, úgynevezett kormányóra keretében beszélt a kabinet munkájáról, és válaszolt a képviselők kérdéseire. Jurij Lucenko ezt azzal magyarázta, hogy a kormány első évéről szóló beszámolót írásban 15 nappal korábban kellett volna eljuttatni a képviselőkhöz, ezt azonban a kabinet nem tette meg.

Jacenyuk kijelentette, hogy kész lemondani a kormányfői tisztségről, ha a parlament így dönt. Szavai szerint, amikor elvállalta a tisztséget, tisztában volt azzal, hogy népszerűsége hanyatlani fog.

Kijelentette, hogy az elmúlt egy évben komoly eredményeket ért el a kormányzat a parlament támogatása mellett, viszont még bőven akad tennivaló. Kiemelte, hogy az államadósságot 73 milliárd dollárról 66 milliárd dollárra sikerült csökkenteni. Emlékeztetett arra, hogy ebből 35 milliárd dollárt a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt elnök négy éve alatt vett fel az ország.

A miniszterelnök szavai szerint az ország devizatartaléka egy év alatt 6 milliárdról 13 milliárd dollárra növekedett. „A kincstár számláin jelenleg 95 milliárd hrivnya van, ami lehetővé teszi, hogy a béreket, nyugdíjakat, minden szociális ellátást időben kifizessünk, finanszírozzuk az ukrán fegyveres erőket, és stabilan tartsuk a gazdaságot” – hangsúlyozta. Ugyanakkor elismerte, hogy az infláció mértékét – amely szavai szerint jelenleg 42 százalékos – nem sikerült olyan mértékben mérsékelnie a kormányzatnak, amennyire tervezte.

A miniszterelnöki beszámoló alatt különböző parlamenten kívüli politikai erők, köztük a jobboldali Szvoboda párt a törvényhozás épülete előtt tüntetett, Jacenyuk leváltását követelve.

Elemzők a miniszterelnök esetleges menesztésével kapcsolatban az ukrán sajtóban emlékeztettek arra, hogy Joe Biden amerikai alelnök a múlt hét eleji kijevi látogatásakor az államfőt, a kormányt és a parlamentet is együttműködésre szólította fel.

(pravda.com.ua/MTI/hk)