Velencei Bizottság: nem demokratikus a dekommunizációs törvény

2015. december 19., 16:45 , 780. szám

Az Európai bizottság a demokrácia érvényesítésére a jog eszközeivel, melyet inkább Velencei Bizottságként ismer a közvélemény, s amely az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve, pénteki határozatában úgy foglalt állást, hogy az ukrán dekommunizációs törvény nem felel meg az ET normáinak – jelentette a Jevropejszka Pravda az ET sajtószolgálatának kommentárja alapján. A portál szerint Kijev ígéretet tett a jogszabály módosítására.

Az Európa Tanács egy sor ajánlást fogalmazott meg, amelyek segíthetnek összhangba hozni a törvényt az ET normáival, megőrizve ugyanakkor a jogszabály fő feladatát, ami a kommunista és nemzeti szocialista propaganda tiltását illeti.

Az ET tájékoztatása szerint a Velencei Bizottság december 18-i döntését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalával (ODIHR) együtt hozta meg. A ET és az ODIHR elismerik Ukrajna jogát ahhoz, hogy betiltson, vagy akár bűncselekménynek minősítsen bizonyos szimbólumokat vagy a totalitárius rendszerek ideológiáját, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a törvény jelenlegi formájában a szólásszabadság sérülését eredményezheti.

Európában többek között azt várják Kijevtől, hogy határozza meg a jelenleginél pontosabban a „propaganda” fogalmát, oly módon, hogy ez a definíció „csak valami többre vonatkozzék, mint a gondolatok és eszmék egyszerű kinyilvánítása”. A két véleményező szervezet ezen kívül felhívja a figyelmet arra, hogy az ukrán törvény eltérően viszonyul a kommunizmushoz és a nácizmushoz.

Az észrevételek egy másik csoportja a jogszabály büntetési tételeire vonatkozik.

„A szakértők megállapítják, hogy a törvény szigorú és nem arányos szankciókat tartalmaz (a törvénysértők vonatkozásában)… A büntetőjogi felelősségre vonás csak olyan cselekményekért állapítható meg, amelyek veszélyt jelentenek a társadalomra nézve” – mutat rá egyebek mellett az ET. A nemzetközi szervezetek felszólítják Ukrajnát, hogy vizsgálják felül a büntetőjogi felelősségre vonással kapcsolatos normákat.

Külön kitérnek az elemzők azoknak a politikai erőknek a betiltására, amelyek megsértik a dekommunizációs törvényt. „A befolyásolás végső eszközének kell lennie az ilyen pártoknak a választásokon való indulástól való eltiltásának, vagy a működésük betiltásának, melyek alkalmazására csupán kivételes esetekben kerülhet sor – fogalmaz a Velencei Bizottság.

Ugyancsak problémát jelent az ET és az ODIHR szerint, hogy a törvény nem zárja ki az újságírók üldözését, és gyakorlatilag az állami cenzúra bevezetését – egészen a tömegtájékoztatási eszközök bezárásáig –, amennyiben úgy ítélik meg, hogy azoknak közük lehet a tiltott „propagandához”.

Az ukrán fél kifejezte készségét a törvény felülvizsgálatára az ajánlások alapján – mutatnak rá az Európai Tanácsnál.

A Velencei Bizottság értékelésének teljes szövegét hétfőn, december 21-én hozzák nyilvánosságra.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy A kommunista és nemzeti szocialista (náci) totalitárius rendszerek elítéléséről Ukrajnában és szimbólumaik propagandájának betiltásáról törvényt 2015. április 9-én fogadta el Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa, s májustól lépett hatályba. A jogszabály alapján máris betiltották a kommunista pártok működését az országban.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)