Potápi Árpád: Mindannyian felelősséggel tartozunk a nemzet jövőjéért

2015. december 22., 11:54 , 780. szám

Mi mindannyian felelősséggel tartoztunk és tartozunk a nemzet jövőjéért – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár múlt pénteken Ópusztaszeren.

Rajtunk múlik, lesz-e a jövőben is magyar karácsony a mai szórványvidékeken, a diaszpóra közösségeiben – mondta a politikus az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Magyarok karácsonya című rendezvényén.

Az immár nyolcadik alkalommal megszervezett ünnepségen, melyen két muravidéki település, Lendva és Dobronak (Dobrovnik) általános iskolásai adták elő műsorukat, az államtitkár úgy fogalmazott, a karácsony olyan jelkép, amely gyökereinket erősíti minden esztendőben, és figyelmeztet, ne térjünk le a kereszténység őseink által kitaposott útjáról.

Potápi Árpád János kifejtette: nekünk magyaroknak sokáig nem adatott meg, hogy a karácsonyt egymás mellett, kéz a kézben tudjuk ünnepelni. Az anyaországban maradt, a határon túl rekedt, az újvilágba kényszerült magyarok mégis mindig együtt állták körbe a közös karácsonyfát, az összetartozás jelképét. Az emigrációba kényszerült magyarság sose feledkezett meg az otthoniakról, ahogy mi sem azokról, akiket elválasztott tőlünk a határ, vagy akiknek el kellett hagyniuk hazájukat – tette hozzá. Amíg az összetartozásunk ereje nem lankad, míg Magyarország határain belül és kívül magyarul hangzik el a karácsonyi ének, a templomokban a karácsonyi örömüzenet, amíg lesz olyan magyar közösség, amely együtt köszönti a karácsonyt, addig a magyarság közös fája megmarad, mert mindig lesz, aki feldíszítse jobb időkben és őrizze a nehéz próbák alatt is – hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI/Kárpátalja)