Szabad-e bejönni betlehemmel?

Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

2015. december 22., 11:33 , 780. szám

December 19-én a második Beregszászi Adventi Vásár alkalmával ismét nyílt színpadon rendezte meg Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozóját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). A szakrális hagyományokat bemutató alkalomra 12 betlehemes csoport érkezett szerte Kárpátaljáról. A mustrára fiatalok és egészen idős hagyományőrzők is ellátogattak. Fantasztikus látvány tárult azok elé, akik szombat délelőtt kilátogattak Beregszász főterére, hiszen a szebbnél szebb ruhákban megjelenő angyalok, pásztorok és a csodálatos betlehemek különleges világot vetítettek a járókelők elé. Egymás után elevenedett meg Kárpátalja sok-sok szegletének karácsonyi hagyománya.

A rendezvényt Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára nyitotta meg. Beszélt a közelgő ünnep lényegéről, kiemelte, hogy olyan időket élünk, amikor nem elég csak a közvetlen környezetünkben élőkre figyelnünk, fontos kitekintenünk a megszokott közösségből. Segítő kezet kell nyújtanunk mindazoknak, akik számára az ünnep nem biztonságban és békességben telik. Hangsúlyozta, hogy fontos ezt a szellemiséget nemcsak ilyenkor gyakorolni, de az év többi részében is.

A magyar nyelvterületen az egyik legnépszerűbb szokás a betlehemezés volt, Jézus születésének, a Betlehemben történt eseményeknek a felelevenítése, eljátszása. A betlehemezés Kárpátalján még élő szokás. Sok magyar településen a fiatalok, idősek karácsony estéjén ma is házról házra viszik Jézus születésének hírét. Az előre betanult szöveget három- vagy öttagú csapat adja elő, mindegyik a legjobb tudása szerint.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) már 21. alkalommal szervezi meg karácsony előtt a betlehemes csoportok találkozóját. A szakavatott zsűrit az idén Vári Fábián László költő, néprajzkutató, Ferenci Attila, színművész (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház), Holozsi Imre, a Beregszászi Művelődési Osztály vezetője alkotta, akik a legjobb csoportokat pénzjutalomban részesítették.

A zsűri az értékelésnél több szempontot vett figyelembe. Elsősorban a bemutatott betlehemes játék szövegének eredetiségét értékelték. Emellett figyeltek a betlehemezők megfelelő öltözékére, a kellékekre, és nem utolsósorban az előadásmódra is.

Vári Fábián László, a zsűri elnöke elmondta: „Örömmel tapasztaljuk, hogy az utóbbi időben a csillagforgató betlehemesek előadásába is bekerül egy-egy részlet a pásztorjátékokból.” A zsűri azokat az előadásokat értékelte elsősorban, amelyek minden szempontnak megfeleltek. Amint mondta, nem volt könnyű dolga idén sem a zsűrinek, de dönteni kellett.

Mindezeket összevetve a zsűri három csoportot emelt ki a bemutatkozók közül. Az eredményeket tekintve az első helyre a sárosoroszi csoport került, amelynek tagjai gyönyörű énekhanggal, tiszta előadásmóddal, a településen felkutatott eredeti szöveggel álltak a színpadra. A második helyen a salánki református betlehemes csoport végzett, Tiszacsoma bábtáncoltató betlehemes csoportja pedig a harmadik lett.

A betlehemes találkozó az adventi várakozás időszakában egy pillanatnyi megálló volt. Voltak, akik csodálkozva figyelték a színpadon történő eseményeket, másokban felidéződtek a régi, gyermekkori emlékek, s boldogan mesélték élményeiket. S a kérdésre: „Szabad-e bejönni Betlehemmel?”, a közönség megannyiszor örömmel válaszolt. A találkozó egyik központi üzenete a karácsony lényege, a megváltó Krisztus születésének története, mellyel minden járókelő szembesülhetett szombat délután. Az énekek szövegeiben, a vicces formára vett pásztori játékokban egy pillanatra részesülhettünk a csodában, amikor az Isten emberré lett értünk.

Váradi Enikő