Elutasított egy magyarellenesnek tekintett javaslatot a román képviselőház

2015. december 30., 09:46 , 781. szám

Elutasította a román képviselőház múlt kedden Mircea Duşa volt védelmi miniszter, Hargita megyei szociáldemokrata képviselő törvénymodósító javaslatát, amely megfosztaná mandátumuktól a polgármestereket, ha megtagadják a román nemzeti zászló kitűzését vagy a nemzeti színű vállszalag viselését.

A román média a nemzeti jelképekkel szemben „tiszteletlenül” viselkedő székelyföldi elöljárók „megleckéztetésének” szándékaként értelmezte a kezdeményezést, Duşa ugyanis azt követően terjesztette a parlament elé törvénymódosító javaslatát, hogy szeptemberben Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a román háborús veteránok felszólításával dacolva nem tűzte ki a városháza tornyára a piros-sárga-kék lobogót a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából.

A székelyföldi román kisebbség által tisztségbe juttatott Mircea Duşa a tervezet indoklásában megjegyzi, jelenleg 5000 lejig (350 ezer forint) terjedő bírsággal sújtható az a polgármester, aki nem tűzi ki a román lobogót, vagy hivatalos rendezvényeken nem viseli a nemzeti színű vállszalagot, de ez a szankció „nem bizonyult elegendőnek”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi hírlevele szerint Máté András frakcióvezető a tervezet vitája során azzal érvelt, hogy a polgármestereket nem a román zászló őrzésével bízták meg a választók.

„Törvény írja elő, hogy melyek azok a hivatalos intézmények, ahová Románia zászlaját kell kihelyezni, viszont ha ezen intézményekről lelopják a zászlókat, akkor azt nem a polgármestereken kell számon kérni, és nem úgy, hogy választott mandátumukat elveszítik. Ez ellentmond a demokratikus elveknek: egy választott tisztségviselő nem a zászlók kihelyezéséért kapott mandátumot, hanem a helyi közösség érdekének képviseletéért. A politikai legitimitás nem ezen múlik” – idézte a frakcióvezetőt az RMDSZ hírlevele.

A tervezet ügyében a szenátusban hozzák meg a végső döntést.

Romániában törvény írja elő, hogy a közintézmények homlokzatára ki kell tűzni Románia és az Európai Unió zászlaját: ennek a sepsiszentgyörgyi városháza is eleget tesz. Egyes bukaresti médiumok azonban románellenes provokációként értelmezték, hogy Antal Árpád polgármester megtagadta a román lobogó kitűzését a városháza tornyára. A városvezető indoklása szerint a felújítás alatt álló városháza tornyára olyan csúcsdíszt helyeztek, amely villámhárító is, és nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

A román hatóságok a román államiság székelyföldi szimbólumának tekintik a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára 1944-ben kitűzött zászlót.

(MTI/Kárpátalja)