Síturizmus Kárpátalján

2015. december 30., 08:52 , 781. szám

Bővülő lehetőségek, javuló szolgáltatások, mértékkel emelkedő árak és remélhetőleg nagy számban érkező turisták – röviden így foglalható össze a kárpátaljai síterepek és üdülők helyzete 2015 és 2016 fordulóján.

Összességében jól indult az idei síszezon a kárpátaljai hegyvidéki üdülőkben. A legtöbb helyen még december közepén lehullott az első síelésre alkalmas hó, amire több helyütt hóágyúkkal is rásegítettek a sípályák üzemeltetői, így már a „magyar” karácsony előtt és alatt is nagyüzem volt a legtöbb síparadicsomban.

Kárpátalján idén mintegy másféltucat helyszín közül válogathatnak a síelés szerelmesei. A helyi turizmus fejlődését mutatja, hogy autóval ma már a megye leglaposabb térségeiből is legfeljebb másfél óra alatt elérhető valamelyik havas kárpátaljai lejtő, ahol felvonó működik, tehát a síelés immár az ittlakók számára is bekerült az általánosan elérhető hétvégi szabadidős programok közé, s nem csupán messziről jött üdülővendégek kiváltsága.

A legjelentősebb síterepünk változatlanul a rahói járási Drahobrát. Itt találhatók Ukrajna legmagasabban fekvő sípályái, s a hóviszonyok is itt a legjobbak, azaz decembertől áprilisig, esetleg május közepéig gyakorlatilag folyamatosan számíthatunk rá, hogy síelésre alkalmas természetes havat találunk. Más kérdés, hogy az Ungvártól 240 kilométerre található síparadicsom a távolság és a hegyvidéki útviszonyok miatt nem tartozik a legkönnyebben megközelíthető helyszínek közé. A sízés valódi szerelmeseit azonban rendszerint nem tántorítja el az utazástól ez a csekély kellemetlenség, ami mindjárt érthetővé válik, ha belegondolunk, hogy a mukachevo.net adatai szerint a sípályák együttes hossza megközelíti a 10 kilométert, s a térségben kilenc kölcsönzőben bérelhetünk felszerelést a lesikláshoz. Ugyancsak megfontolandó szempont, hogy mindent összevetve a Drahobrat nem tartozik a legdrágább üdülők közé a térségben, ami manapság nem elhanyagolható körülmény, amikor a téli vakáció helyét igyekszünk megválasztani. A szálláshelyek ára egy főre számítva, napi kétszeri étkezéssel átlagosan 240–270 hrivnya körül mozog a térségben. Persze az újévi-karácsonyi csúcsidőszakban ennél lényegesen többe, fejenként 350-400 hrivnyába kerül megszállni arrafelé.

A legnépszerűbb síterepek egyike a nagybereznai járási Kraszija hegyen található. A hegy „felkapottsága” mindenekelőtt annak tudható be, hogy a megyeszékhelyhez, Ungvárhoz viszonylag közel (63 km) található, s tömegközlekedési eszközökkel – autóbusszal, helyiérdekű vonattal – is aránylag gyorsan, könnyen megközelíthető. Itt található Ukrajna leghosszabb, több mint 3,5 km hosszú sípályája, s az sem mellékes, hogy felvonók tekintetében is ez az egyik legjobban felszerelt hegyoldal a megyében. Igaz a kedvező fekvésnek megvan az az árnyoldala, hogy valamivel kevesebb a természetes hó, mint a Drahobráton, amit hóágyúkkal igyekeznek pótolni. A szállás ára a térségben 200 hrivnya körül mozog egy személyre számítva (ez mindenekelőtt a vendégházakra és a falusi turizmus keretében üzemeltetett szálláshelyekre vonatkozik), az újévi-karácsonyi időszakban és a hétvégéken azonban ennél többet kell fizetnünk, a drágulás ilyenkor mindenekelőtt a szolgáltatásokra, köztük a sífelvonóbérletekre vonatkozik. Így például a téli hónapokban hétköznapokon a napi felvonóbérletért 250 hrivnyát kérnek el, hétvégén viszont 280-at. Sílécet, botot és cipőt hétköznapokon 100 hrivnyáért bérelhetünk, hétvégén 110-ért.

(Ha már az áraknál tartunk, látható, hogy a téli üdülés, a síelés továbbra sem olcsó mulatság. Megjegyzendő azonban, hogy a 2015-ben az élet szinte minden területén tapasztalt nagymértékű drágulás a turizmusban aránylag visszafogottan jelentkezett. A vendéglátók és a szolgáltatók láthatóan átvállalták a növekvő kiadások egy részét abban a reményben, hogy sikerül megőrizni vendégeiket.)

Ugyancsak népszerűek a Borzsa-havasok, mindenekelőtt az ökörmezői járási Pilipec (Fülöpfalva), Podobovec (Podobóc) és Izki (Iszka). A hóviszonyok itt talán nem kedveznek annyira a síelőknek, mint a Drahobráton, amit azonban bőségesen ellensúlyoz a természet szépsége, illetve a Sipot-vízesés és a Szinevéri-tó közelsége. Ami a síelési lehetőségeket illeti, a felhők „termését” szükség esetén hóágyúkkal igyekeznek pótolni. Emellett Pilipecnél összesen mintegy 20 kilométernyi pálya és nyolc felvonó működik, Podobovecnél további három, Izkinél két felvonóra számíthatunk.

A jelentősebb síterepek mellett mintegy tucatnyi kisebb üdülő is várja a síelőket télen, ezek közül a helyi sajtó a huszti járási Veljatinót (Veléte), a munkácsi járási Szinyákot (Kékesfüred), a szolyvai járási Szolocsint (Királyfiszállás), az ilosvai járási Oszijt (Szajkófalva), a volóci járási Zsdenyijevót (Szarvasháza), a rahói járási Lazescsinát (Mezőhát) és a técsői járási Uszty-Csornát (Királymező) emeli ki mint olyanokat, ahol felvonó is a turisták rendelkezésére áll.

A szakértők rámutatnak: a térség évről évre egyre több szolgáltatást és programot kínál a turistáknak, azaz hovatovább nem a hó és a Kárpátok szépsége jelenti a régió egyedüli vonzerejét. Különösen jó hír az üdülni vágyóknak, hogy a vendéglátók és általában a turizmusban érdekelt szolgáltatók felfedezték a világhálóban rejlő lehetőségeket, így ma már gyakorlatilag valamennyi síközpontról, ezen belül a szálláslehetőségekről és az elérhető szolgáltatásokról, valamint a hóviszonyokról részletes és időszerű tájékoztatást kaphatunk.

(zakarpattya.net.ua/mukachevo.net/ntk)