A volt hadiözvegyeket és hadiárvákat érintő támogatásról

2015. december 30., 09:42 , 781. szám

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy több ezer határon túli magyar volt hadiözvegyet és hadiárvát érinthet az a juttatás, amelyről egy 2015 júliusában a Magyar Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás rendelkezik. Az első sajtóhírek nyomán Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke Rétvári Bencétől, az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárától kért tájékoztatást az ügyben.

Az államtitkár válaszlevelében megerősítette, hogy a Magyar Országgyűlés július 4-i hatállyal módosította a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvényt (a továbbiakban Hdt.) annak érdekében, hogy azoknak a hadiárváknak, hadiözvegyeknek, hadigondozott családtagoknak, hadigyámoltaknak a sorsát is rendezze, akiket 1949. január 1-je előtt hadigondozotti ellátásra jogosultként nyilvántartásba vettek, azonban pénzellátásukat nagykorúvá válásuk miatt vagy politikai okokból szüneteltették vagy megszüntették, illetve ilyen ellátás iránti kérelmüket politikai okból elutasították, továbbá akik ez irányú kérelmüket politikai okból elő sem terjesztették, valamint akik külföldön élő magyar állampolgárokként és hozzátartozóikként szenvedtek el ilyen sérelmeket.

„A Hdt. módosításával megvalósult az a jogalkotói szándék, hogy azon hozzátartozók is hadigondozotti ellátásban részesülhessenek, akiknek férjeik, testvéreik, édesapjuk az I., illetve a II. világháború során az akkori Magyarország területéről vonultak be katonai szolgálatra, azonban a katonai bevonulás területe ma már nem tartozik Magyarországhoz. Az új rendelkezések szerint tehát a magyarországi lakóhely már nem, csak a magyar állampolgárság feltétele az ellátás igénylésének” – teszi hozzá az államtitkár.

„A Hdt. a korábbi időtartamok mellett a II. világháború teljes idejére, tehát az 1938. november 2. és 1945. május 9. közötti időszakra is kiterjed most már. Azaz azon személy hozzátartozója is igényelheti az ellátást, aki a volt magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált” – derül ki a tájékoztatásból.

„A törvény módosításával az volt a cél, hogy a fenti okok miatt a volt hadiárváknak, volt hadigondozott családtagoknak, volt hadigyámoltaknak, illetve a kibővített körben a hadiözvegyeknek a Magyar Állam nyugdíjkiegészítésként ugyanazt az ellátást biztosítsa, mint amit a Hdt. alapján korábban már jogosultak részére folyósít. Ez a volt hadiárvák, hadigyámoltak, hadigondozott családtagok esetében jelenleg havi 8.550 Ft., hadiözvegyek esetében az özvegységi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 112,5 %-a, azaz 32.063 Ft; ha pedig a hadiözvegy egyéb jövedelemmel nem rendelkezik, akkor további havi 28.500 Ft-ban részesül.”

Az államtitkár kitér arra is, hogy a hadigondozás iránti kérelem határidő-korlátozás nélkül bármikor előterjeszthető a hadigondozotti ügyekben első fokon eljáró hadigondozási hatóságnál, azaz a hadigondozott lakóhelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál.

„A külföldön élő magyar állampolgárok esetében a kérelmeket központosítottan Budapest Főváros Kormányhivatalához kell benyújtani. Az igénylések benyújtásának megkönnyítése érdekében a kérelmező igénybe veheti a postai utat, valamint a lakóhelye szerinti államban működő magyar diplomáciai és konzuli képviseleteken is lehetőség van a kérelem személyes benyújtására” – zárul Rétvári Bence parlamenti államtitkár levele.

Érdeklődésünkre Nott Miklós ungvári konzul megerősítette, hogy Kárpátalján a kérelmek mind az ungvári, mind a beregszászi magyar konzulátuson benyújthatók. Budapest Főváros Kormányhivatalához személyesen az 1056 Budapest, Váci utca 62–64. (ügyfélszolgálat) címen nyújthatók be a kérelmek, postai úton az 1364 Budapest, Pf.: 234. címre kell megküldeni a dokumentumokat.

Hozzátette: szükség esetén a jogosultságot alátámasztó okmányok alapján, a tényállás ismeretében munkatársai tanáccsal is szolgálhatnak a konzulátusokat felkereső kérelmezőknek, hiszen minden eset egyedi. Részletes információt a témáról az érdeklődők a világhálón találhatnak: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/kibovult-a-hadigondozotti.... Ugyanitt a kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány is letölthető.

pszv