Megszüntethetik a Janukovics-rezsim hivatalnokaival szemben bevezetett szankciókat

2016. január 2., 12:01 , 782. szám

Az ukrán felső vezetés botrányai, az ügyészség tétlensége a korrupcióellenes küzdelem és a volt rezsim korábban hatalommal való visszaéléssel vádolt képviselőinek felelősségre vonása terén kiábrándítóan hatnak bizonyos európai tisztségviselőkre, ami Ukrajnát illeti – írja az Ukrajinszka Pravda a The Wall Street Journal (WSJ) összeállítását ismertetve.

A WSJ felhívja a figyelmet, hogy az ukrán kormányzat nem tett erőfeszítéseket a Janukovics-rendszer azon képviselőinek felelősségre vonására, akik az országban maradtak az ex-államfő szökése után.

„Miután Kijev nem tesz ellenük büntető feljelentést, az EU tisztségviselői bejelentették, hogy már tavasszal megszüntethetik a szóban forgó személyekkel szemben bevezetett szankciókat” – írja a The Wall Street Journal.

A tisztségviselők bizonyos Ukrajnával szembeni negatív hangulatokról is beszámoltak az európai intézményekből.

„Aggódnak, hogy az év során mindezek az emberek (a rezsim képviselői, akikkel szemben szankciókat vezetett be a Nyugat) hozzáférést kapnak az aktívumaikhoz Nyugaton. Ezek után többé senki sem támogatná ismételten a szankciókat. Az EU jó néhány tisztviselője torkig van Ukrajnával” – idézi a folyóirat egyik forrását.

A cikk szerzője felhívja a figyelmet Arszenyij Jacenyuk kormányfő alacsony népszerűségére, háttérben az őt és környezetét ért korrupciós vádakkal, valamint a Petro Porosenko elnökkel szembeni elégedetlenség növekedésére, amiért nem hajlandó meneszteni Sokin legfőbb ügyészt.

A WSJ forrása elmondta azt is, hogy az ukrán elnöki adminisztrációban (AP) érzékenyen reagálnak a bírálatra olyankor is, amikor az az Ukrajnát következetesen és határozottan támogató Egyesült Államok képviselőinek szájából hangzik el.

Így a Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet részéről a legfőbb ügyészséget ért bírálatra az AP-ben állítólag így reagáltak:„Hogy mondhat ilyet? Mi nem vagyunk holmi banánköztársaság, ahol azt mondhatsz, amit akarsz”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)