Sportnaptár 2016

2016. január 6., 08:40 , 782. szám

2016-ban kétségkívül a júniusi labdarúgó-Európa-bajnokság és az augusztusi riói olimpia áll majd a figyelem középpontjában. No, de haladjunk sorjában

Január

Belgrádban január 1. és 23. kö­zött kerül sorra a vízilabda-kon­tinens­baj­nokság, ahol a magyar férfi és női együt­tesektől már egy éremszerzés is szép lenne.

Január 11-én Zürichben kerül sor az Aranylabda átadására.

15. és 31. között Lengyelország ad otthont a férfi kézilabda-Európa-bajnokságnak, amely magyar szempontból azért lesz fontos, mivel jó szereplés esetén, a nőkkel ellentétben, Nagy Laciéknak még maradhat esélyük az olimpiai részvétel kiharcolására.

18. és 31. között Melbourne-ra figyel a teniszvilág, ahol az Australian Open nyílt teniszbajnokságot rendezik.

A hónap utolsó hetében Pozsonyban rendezik a mű­korcsolya-Európa-bajnokságot.

Február

Februárban is a szerb fővárosra, Belgrádra figyel a sportvilág először, ahol 2. és 13. között, magyar és ukrán részvétel mellett, futsal-Európa-bajnokságot rendeznek. Február 11-től 14-ig Budapest ad otthont a jégkorong olimpiai selejtező tornának, amelyen részt vesz az idén ismét A csoportos magyar együttes is.

Február második felében erőteljesen ébredezik majd téli álmából a labdarúgás is. Minden eddiginél hamarabb, már 13-án folytatódik a labdarúgó NB–I sorozata a 20. fordulóval, de megrendezik a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőket, és az egyenes kiesési szakaszba érő Európa-liga-találkozókat is.

Február 26-án tisztújító FIFA-kongresszust tartanak Zürichben, ahol eldől, hogy Sepp Blatter után ki irányíthatja majd a világ első számú futballszövetségét.

Március

Az első tavaszi hónapban a minden szinten gőzerővel zajló foci-események mellett a birkózásé, az atlétikáé és a műkorcsolyáé lesz a főszerep.

8-tól 13-ig birkózó-kontinensbajnokságot rendeznek Rigában, 17-től 20-ig Portland ad otthont az atlétikai fedett pályás világbajnokságnak, majd a hónap legvégén műkorcsolya-világbajnokságot rendeznek Bostonban.

Április

3-án Bahreinben rajtol a 2016-os Formula–1-es idény első futama. Nem sokkal később, 7. és 10. között férfi olimpiai kézilabda-világselejtezőt rendeznek, amelyben remélhetőleg érintett lesz a magyar válogatott is.

Áprilisban lesz még sú­lye­me­lő-Eb, cselgáncs-Eb, és felhívjuk a figyelmet két 23-i focimeccsre is, amikor az NB-I-ben a Fradi az Újpesttel, a Bundesligában a Hertha a Bayern Münchennel mérkőzik meg. Alighanem minden eddiginél korábban, már április 30-án véget ér a labdarúgó NB I-es bajnokság. Ekkor rendezik az utolsó, 33. fordulót.

Május

A májusi hónap magyar szempontból egyértelműen legkiemelkedőbb sporteseménye a 6. és 22. között Szentpétervárott és Moszkvában rendezendő A csoportos jégkorong-világbajnokság lesz, amelyen hét év után ismét ott lesz majd a magyar válogatott is. Európában a legtöbb helyen ekkor rendezik a kupadöntőket (a Magyar Kupában május 7-én) és az utolsó fordulókat. Május 7-én és 8-án ismét Budapest ad otthont a női kézilabda-BL final fourját, ahová kis szerencsével két magyar csapat, a Győri ETO és az FTC is eljuthat. Május 9. és 22. között Londonban rendezik az úszók Európa-bajnokságát.

Szinte egész hónapban, 6-tól 29-ig zajlik az olasz országúti kerékpárverseny, a Giro d’Italia.

Június

Az első nyári hónapban Copa Americát rendeznek az Egyesült Államokban, férfi vízilabda BL-hatos döntőt Budapesten, ökölvívő-világselejtezőt Bakiban, de kétségkívül mindenki Franciaországra figyel majd június 10. és július 10. között, ahol labdarúgó-Európa-bajnokságra kerül sor, első ízben 24 csapat részvételével, és ahol 44 év szünet után ismét ott lesz majd a magyar válogatott is.

(felvégi)