Tavasszal kezdődhet a Donyec-medence aknamentesítése

2016. január 6., 19:16 , 783. szám

A Donyec-medence térségének aknamentesítését 2016 tavaszán tervezik megkezdeni, amikor azt az időjárási viszonyok lehetővé teszik – közölte az 5-ös Csatorna hírtelevíziónak nyilatkozva Irina Herascsenko parlamenti képviselő, aki az államfő megbízottjaként Ukrajnát képviseli a kelet-ukrajnai rendezést előkészíteni hivatott háromoldalú minszki kontaktcsoport humanitárius alcsoportjában.

Szavai szerint egy négyzetméternyi terület aknamentesítése 5 dollárba kerül. Összesen 12 olyan kulcsfontosságú terület került szóba, ahol a szakemberek megkezdhetik a munkát, négy infrastrukturális objektumon pedig már elkezdődött az aknamentesítés.

„Minden csoportban megvitattuk az aknamentesítés kérdéseit. Ez évekre szóló probléma” – jelentette ki a képviselő.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata az interjút ismertetve emlékeztet, hogy Irina Herascsenko december 8-án jelezte, a „terroristák” blokkolják a hadifogolycserét, túszokat használnak az ukrán fél zsarolására. A politikus szerint 140 katona és polgári személy van a fegyveresek fogságában, 741 főt tartanak nyilván eltűntként.

Korábban Darka Olefir, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára közölte, a háromoldalú minszki kontaktcsoport tárgyalásain az ukrán fél szerette volna elérni, hogy a hadifogolycserére még újév előtt sor kerüljön. Herascsenko képviselő pedig november elején arról beszélt, hogy a fegyveresek amnesztiát szeretnének kialkudni cserébe a túszok szabadon bocsátásáért.

(zn.ua/Kárpátalja)