Az ukrán vízummentesség kérdése márciusban vagy júniusban kerülhet az Európai Unió Tanácsa elé

2016. január 9., 14:51 , 783. szám

Az Európai Uniós országok külügyminiszterei a vízummentesség megadásának kérdését Ukrajna vonatkozásában márciusban vagy júniusban vitathatják meg attól függően, milyen gyorsan valósulnak meg az ehhez szükséges reformok – közölte Olena Zerkalj európai integrációért felelős ukrán külügyminiszterhelyettes az 5-ös Csatorna hírtévének nyilatkozva.

„Hogy a Tanács (az Európai Unióé – a szerk.) mikor – márciusban-e vagy júniusban – vitatja meg ezt a kérdést, az attól függ, milyen gyorsan tudjuk meggyőzni az Európai Unió országainak igazságügyi és belügyminisztereit arról, hogy mi mindent teljesítettünk és folytatjuk a tökéletesítést (a törvényekét – a szerk.), s ez a folyamat visszafordíthatatlan” – közölte a diplomata.

Az Ukrajinszka Pravda ezzel összefüggésben emlékeztet, Ukrajna a vízummentesség fejében vállalta egyebek mellett, hogy a tisztviselőket elektronikus adóbevallásra kötelezi, január 4-én azonban ismertté vált, hogy egy, a költségvetéshez benyújtott módosító indítvány nyomán ennek a normának a bevezetését 2017-re halasztották. A kormány részéről közölték, hogy nem ők kezdeményezték a törvénymódosítást, s nem tudják, kitől eredhet a kezdeményezés. Másnap, azaz január 5-én törvénymódosító indítványt nyújtottak be a Legfelsőbb Tanácsban, amely eltörölni javasolja a költségvetési törvénynek ezt a módosítását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)