Kravcsuk különleges státuszt adna a Krímnek

2016. január 9., 13:20 , 783. szám

Leonyid Kravcsuk, a független Ukrajna első elnöke úgy véli, hogy Ukrajnának „állami autonómiát” kell felajánlania a Krímnek, mert nem reális reintegrálni a területet a régi formában. Az Ukrajinszka Pravda portál szerint a volt államfő erről az 5-ös Csatorna hírtelevíziónak adott interjújában beszélt.

„A mi bölcsességünk lényege, hogy új megközelítéseket kell felajánlanunk a Donyec-medencei politikában és új, politikailag új töltetű megközelítéseket a Krímet illetően. Ha valóban azt akarjuk, hogy a Krím Ukrajna része legyen. Nem azt akarom mondani, hogy ismét térjen vissza Ukrajnához, s legyen olyan, mint azelőtt volt. Ez már nem reális feladat. De a politikát újra kell gondolni” – jelentette ki Kravcsuk.

„Mit hallunk a hatalomtól? Ha jobban fogunk élni Ukrajnában, a Krím maga akar majd visszatérni hozzánk. Nos, ezek illúziók, higgyék el nekem. A szociális kérdés sohasem oldja meg a Krím problémáját. A Krím problémája politikai kérdés. Tágabb értelemben véve nemcsak Ukrajna politikai kérdése, hanem Ukrajnáé és Oroszországé, Ukrajnáé és a világé” – mondta.

Kravcsuk jelezte, hogy léteznek példák hasonló megoldásokra a világon: Hongkong, Dél-Tirol.

„Krím területe széleskörű állami autonómiával rendelkezik, de Ukrajna része” – az exelnök ebben látja a kiutat a jelenlegi helyzetből.

Szavai szerint „ez egészen más”, mint a Krími Autonóm Köztársaság volt korábban: „Az az autonómia nem állami volt”.

„Én állami autonómiáról beszélek. Akárcsak Dél-Tirolban – ez gyakorlatilag egy külön ország, de Olaszország része, s nem merülnek fel kérdések. És ott évtizedeken keresztül folyt a háború. Megoldották? Megoldották” – mondta Kravcsuk.

„Szociális úton ezt a kérdést (nem lehet megoldani – a szerk.) – higgyék el, sokat éltem. És nem kell illúziókat táplálni bennünk. (...) Nem szerezzük vissza a jobb ukrajnai élettel, soha nem történik meg, hogy a Krím azt mondja: »Már nem akarunk Oroszországhoz tartozni, visszatérünk inkább Ukrajnához«. Oroszország ezt nem engedi meg” – jelentette ki.

„Erővel venni vissza a Krímet? Önök is tisztában vannak vele, hogy ez nem reális. Bölcsnek kell lenni, s olyan dolgokat ajánlani fel, amelyekre van példa a világtörténelemben” – tette hozzá Kravcsuk.

Arra a kérdésre, hogy belemenne-e ebbe Oroszország, Kravcsuk kijelentette: „Hiszen meg sem próbáltuk. Próbáljuk meg! Hiszen ugyanazt ismételgetjük: vagy blokád, vagy valami egyéb. Vagyis mi valahogyan csak az erőszakos munkamódszereket érzékeljük, másokat nem.”

„Szeretném javasolni, hogy éppen ilyen javaslattal forduljunk Oroszországhoz. Talán nem most, talán egy bizonyos idő elteltével, amikor megváltozik a helyzet” – vélte az ex-elnök.

Párhuzamot vonva a gáztárgyalásokkal hozzátette: „Ha az olaj ára eléri a hordónkénti 20 dollárt, könnyebb lesz szót érteni Oroszországgal.”

„És Oroszország nem azért lesz megértő, mert vissza akarná adni a Krímet, vagy más státuszt szánna neki, hanem mert megérezte már, hogy a Krím nem élhet teljes értékű életet Ukrajna nélkül”.

(...)

„Ezért lehet, hogy Putyin dinamikusan Ukrajna-ellenes... de úgy gondolom, most megtapasztalta, hogy a Krím Ukrajna nélkül, az infrastruktúra, az évtizedek alatt létrehozott egységes szerves egész nélkül nem élhet. Így majd lehet tárgyalásokat folytatni Oroszországgal, hogy a Krím különleges státuszt kaphasson” – mondta Kravcsuk.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)